"Не можете постоянно да я обвинувате другата страна, а вие да взимате позиция, дека вие сте тия, кои я кажувате истината."

Това заяви пред бТВ проф. Драги Георгиев, съпредседател на смесената комисия по историческите въпроси между България и Северна Македония. Според него България няма как да твърди, че нейният подход към работата е истинският и да очаква другата страна да го приема и да не реагира.

Георгиев отрече, че работата на комисията се е променила, когато България подкрепи Северна Македония за НАТО в началото на 2019 г. Според него промяна има, но за нея има други причини.

"Духът на работата на комисията се промени заради някои други неща, не поради това, че България даде подкрепа за влизането на Македония в НАТО и с това ние сме изпълнили нашата цел и не искаме вече да работим. Ако беше така, може би тази държава щеше да прекъсне работата на комисията, ако това беше целта.

А това абсолютно не е целта.

Промяната в работата на комисията се случи заради няколко, бих казал, политически събития, декларации, които бяха преди всичко приети в българското общество.

Ако ние трябва да изградим обща позиция с комисията, с българските колеги от комисията, затова например, че трябва заедно да честваме Гоце Делчев, а преди това държавата, с която трябва заедно да го честваме Гоце Делчев, не признава македонския език, твърди, че ние сме нация от 44-а година, на Тито и на Коминтерна, как ние можем да дадем такава препоръка на нашето правителство?

Как можем държава, която не ни признава такива, каквито ние смятаме, че съществуваме като нация, да дадем една такава препоръка", попита Георгиев.

По време на последната среща тема на дебат е било Самуиловото царство.

"Българската страна настоява за това Самуиловата държава да бъде представена единствено като българска държава. И това е много конкретна и императивна препоръка. В нито една наша препоръка ние не пишем, не твърдим, че това е македонско царство.

В определени наши учебници може би пише такова нещо. Но около самото тълкуване на изворите, на самия характер на тази държава, според нас, позволяват да се допусне една по-различна перспектива на това царство", коментира Георгиев.

Според него в книгите и изследванията съществуват текстове, според които е възможно тази държава да се тълкува като "различна от българската".

"На мен ми се случва на улицата да ми се заканват: Продавате историята! Внимавайте какво правите! Историята ще ви съди вас!"

От друга страна други ме поддържат: "Дръжте се, не се давайте! Така трябва! Пазете го това!"  Така че всички не сме резултат на един политическо-социален контекст там, където живеем“, коментира Георгиев.

На въпрос дали в македонските учебници византийския император Василий II е записан като "българоубиец" (название, което той самият възприема, след като побеждава окончателно цар Самуил в началото на XI в.- б.р.), Георгиев отговори:

"Не ги знам сите македонски учебници."

От своя страна съпредседателят на комисията от българската страна прод. Ангел Димитров изтъкна пред същата телевизия, че България не обвинява Северна Македония, а само изказва констатации.

"Имаме тотално разминаване на гледните точки - не желаем да видим, че има необходимост от промени на интерпретацията на миналото. Тогава се губи доверието в професионалната работа на комисията", каза Димитров.

И допълни, че неговите колеги са започнали да използват "конфронтационен тон" и да твърдят "много неистини".

"Всички усилия са съсредоточени не в разбирателство на държавно ниво, но в едни инсинуации по отношение на българската страна", каза Димитров.

За пореден път той отхвърли твърденията, че България не признава македонската нация и език. И изтъкна, че напълно ги признаваме за периода след Втората световна война.

"Това е коректната гледна точка от страна на българския политически елит, който се опира на постиженията на историческата наука", каза Георгиев. 

И допълни:

"Те отказват да поставят акцентите върху историческите извори, коректната интерпретация и доминиращите тези в световната наука." 

Според Димитров няма как да се оказва натиск на България, ако тя ясно и категорично защитава българската позиция.