Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Военнослужещи и военна техника от Съвместните сили на НАТО с висока степен на готовност и днес преминават през България. Това съобщава БНР.

Те ще се включат в третата фаза на учение на Алианса в Румъния.

Части и техника на Съвместните сили на НАТО с много висока степен на готовност ще акостират в Румъния за учението Steadfast Defender 21.

В учението участват около 4000 войници с около 600 превозни средства, които в Румъния ще тренират ситуация по чл. 5 от договора за НАТО, който гласи, че нападението на страна членка е нападение към всички от НАТО. 

Генерал-лейтенант Брис Худе от щабквартирата на съюзническите сили в Европа заяви:

„За това учение за първи път се прилага новата командна структура с новите две командвания на НАТО. Една от целите е да се поддържа готовността и целостта на силите на Алианса. Упражняваме изключително съвременни сценарии с модерно оборудване, за да сме подготвени за бъдещи сценарии“.

Полковник Петър Вратегов от дирекцията, която отговаря за операциите и подготовката в Министерството на отбраната, казва, че страната ни участва в организацията на преминаването. 

„Това са войски на НАТО с друга националност. Това нещо се случи и през 2017 година, когато тогава преминаха британски и испански войски.“

Ескортът и охраната на военните конвои през България ще се осигурява от екипи на служба „Военна полиция“.

Преминаването за учението започна преди дни. А самото учение имаше вече две фази. Военноморската включваше маневри в Атлантическия океан. Втората част се провежда в Германия.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.