Поредните новоприети в създадената наскоро Зала на славата на английската Висша лига са величия на "Манчестър Юнайтед" - Ерик Кантона и Рой Кийн. Те бяха обявени днес и се присъединиха към първите двама - Тиери Анри и Алън Шиърър.

Очакваше се, че следващите ще бъдат от "Юнайтед", тъй като това продължава да е най-успешният отбор, откакто Премиър лийг бе създадена. Имаше дори анкети в медии и социални мрежи и от тях личеше, че изборът е труден дори за феновете на клуба.

Кантона игра първо в "Лийдс", с който стана шампион, преди да бъде привлечен от Алекс Фъргюсън. На "Олд Трафорд" той спечели още три титли, преди да се откаже ненадейно от футбола в разцвета на силите си през 1997 г. Крал Ерик, както го наричат феновете му, изигра 156 мача и вкара 70 гола във футболния елит на Острова.

В изявлението си по повод оказаната чест Кантона не прояви излишна скромност - както го правеше и като футболист:

"Много съм щастлив и горд, но в същото време не съм изненадан, рече Канто. - Бих бил изненадан, ако не бях избран. Мисля, че някъде към 30 футболисти може да бъдат избрани. Аз? Различен съм. Ако трябва да избереш един, това съм аз. Но всички останали са велики. Аз съм изключителен."

Кийн и Кантона играеха в един отбор, постигнал най-големите си успехи след оттеглянето на французина. Ирландецът бе на "Олд Трафорд" от 1993-та до 2005 г., като взе капитанската лента от №7. Но напусна със скандал - бе изгонен от Фъргюсън, и оттогава не може да му прости това. И обикновено е доста критичен към бившия си отбор в ролята си на анализатор.

В своето интервю халфът не споменава нито веднъж сър Алекс. Посочва Брайън Клъф като човека, оказал най-голямо влияние за неговата кариера, тъй като го е привлякъл в "Нотингам Форест" и му е дал шанс. 

"Много съм щастлив, че съм избран, но заслугата за това е на футболистите, с които играх, доста по-скромен е Рой Кийн. - Всяка титла беше много специална. Най-щастливият момент в кариерата ми във Висшата лига е, когато бях закупен от "Манчестър Юнайтед" и влязох в прекрасна съблекалня."

Кийн седем пъти стана шампион. Той има 366 мача, 39 гола и 33 асистенции.

Сред следващите членове на Залата се сочат Франк Лампард, Патрик Виера, Денис Беркамп, Стивън Джерард и отново легенди на "Юнайтед" като Уейн Руни, Кристиано Роналдо и Пол Скоулс. Макар и да не е казано официално, засега не се предвижда номинация на иначе безспорно величие - Райън Гигс. Причината е, че уелсецът е следствен заради побой над приятелката си.