Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Близо 24 часа след като служебният министър на икономиката Кирил Петков хвърли "бомба" в общественото пространство, заявявайки, че най-големите осем кредита, отпуснати от Българската банка за развитие, на обща стойност 946 милиона лева, са получили осем големи фирми, за четири от които има данни, че са непряко свързани с бившия депутат и бизнесмен Делян Пеевски, отговор най-после дойде директно от банката. 

В нарочно позиция, публикувана на сайта на институцията, кратко и ясно е заявено, че банката спазвала всички законови рамки, по които трябва да отговаря, изпълнявала мисията си да финансира малкия и среден бизнес и освен това била една от най-добре представящите се банки на пазара в България. 

Конкретни коментари по изнесените точни числа от министъра липсват. Няма изнесени никаква данни, единствената линия на защита е ясна - ние спазваме закона. Всичко това - гарнирано с малко хвалебствия за кредитния рейтинг на ББР, за капиталовата й адекватност и за "дългогодишните" й взаимоотношения с "многобройни международни кредитори и партньори'.

В позицията ББР твърди, че дружеството не е бюджетно предприятие, макар да признава, че ако се налага, се финансира от държавния бюджет - например за мерките срещу COVID-19. Отпускането на кредитите пък се извършвало "преимуществено със собствен ресурс на Банката, с ресурс, придобит в резултат на търговската й дейност през годините, както и такъв, предоставен по сключени договори по програми с множество водещи международни кредитни институции".

Проблемът - финансирането на големи предприятия, не е коментиран. Припомняме, че в Глава трета, член 4 от Закона за ББР са изредени дейностите, които трябва да извършва банката. Във всяко едно от тях пише, че трябва да се работи с малките и средни предприятия (МСП). 

В края на съобщението все пак се заявява, че ББР "винаги е сътрудничила на регулаторните органи" и че "и в този случай банката ще окаже пълно съдействие на Принципала – Министерството на икономиката, във връзка с предстоящата проверка."

Проверката започна днес. 

Ето цялото съобщение на ББР: 

Българска банка за развитие осъществява дейността си в съответствие със Закона за ББР и Устава на ББР, както и извършва дейности, предвидени в чл. 2, ал. 1 и 2 от Закона за кредитните институции, съгласно издаден от Българската народна банка пълен банков лиценз. Приоритетите в дейността на банката са били съобразени с политиката на действащите правителства на Република България, както и с цел печалба като търговска банка, изпълнявайки основната й функция за подкрепа на малки и средни предприятия (МСП).

Банката стриктно съблюдава действащата нормативна уредба в Република България и законодателството на ЕС, в това число и специалния Закон за ББР. Дейността на банката, както и на всяка друга банка в страната, се осъществява под надзора на БНБ, която определя ББР като системно значима кредитна институция за българската банкова система и европейските регулаторни органи. Към края на м. март 2021 г. банката е с най-висока капиталова адекватност в страната (38%) и е с присъден рейтинг от водещата рейтингова агенция Fitch Ratings на ниво ВВВ с положителна перспектива – рейтинг, равен на суверенния рейтинг на българската държава.

ББР има развити дългогодишни отношения с многобройни международни кредитори и партньори, като е изградила авторитет на надежден и стабилен партньор. Банката привлича средства от тях на базата единствено на доброто финансово състояние и репутацията си. Банката не е бюджетно предприятие, но за конкретни цели се финансира от държавния бюджет (в т.ч. гаранционните програми във връзка със ситуацията, породена от COVID-19), а отпускането на кредити се извършва преимуществено със собствен ресурс на Банката, с ресурс, придобит в резултат на търговската й дейност през годините, както и такъв, предоставен по сключени договори по програми с множество водещи международни кредитни институции.

ББР винаги е сътрудничила на регулаторните органи. И в този случай банката ще окаже пълно съдействие на Принципала – Министерството на икономиката, във връзка с предстоящата проверка.

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.