Всички партии ненавиждат референдумите. Перспективата гражданите да се месят директно в управлението за тях е отвратителна.

Понякога обаче си харесват точно определени референдуми. Един вид "референдумът Mи е много по-добър от референдума Tи".

В последните години в България се проведоха три референдума, единият от които с три въпроса. Или общо 5.

Всяка партия си има по един любим референдум и се прави, че останалите въобще не съществуват.

Кратката история на последния парламент не бе изключение.

Втора сила в този парламент бе партията "Има такъв народ", чиято популярност до голяма степен се дължи на иницииран от нейния актив референдум, проведен през 2016 г. Този референдум бе с три въпроса и на него се получиха следните резултати:

Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Да 2 509 864 гласа 71.95%

Не 560 024 гласа 16.05%

Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

Да 2 158 929 гласа 61.89%

Не 905 691 гласа 25.96%

Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Да 2 516 791 гласа 72.16%

Не 523 759 гласа 15.02%

Какво направиха от "Има такъв народ", когато влязоха в парламента?  Един от въпросите Ми е много по-добър от друг от въпросите Ми.

Още на първото заседание на парламента те обявиха, че мажоритарен вот ще има, ама друг път.

А на едно от последните заседания прокараха дебат за партийната субсидия от 1 лв. И понеже повечето партии бяха против, те се възползваха от възможността след всяко тяхно изказване да ги обвиняват в лицемерие, защото не зачитат волята на народа.

Да си активен по единия въпрос и пасивен по другия обаче е абсолютно същото.

От ГЕРБ на два пъти внесоха промени в изборното законодателство, които предвиждат мажоритарен вот за депутати. Ще е пресилено да се твърди, че този референдум им е любим, но фактът няма как да не бъде отбелязан.

Що се отнася до задължителното гласуване, то е любимо на патриотите. Те прокараха промени в Изборния кодекс в този смисъл малко преди въпросният референдум да бъде проведен.

В същия този последен кратък парламент "Демократична България" не пропусна да напомни за любимия си референдум, проведен през 2015 г. Той бе със следния въпрос и следните резултати:

Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждането на изборите и референдумите?

Да 1 883 411 гласа 69.50%

Не 704 182 гласа 25.99%

По време на дебатите около промените в изборния кодекс от "Демократична България" не пропуснаха да повдигнат темата за електронното гласуване. Един от аргументите им бе въпросният референдум, на който според тях 2 млн. души са подкрепили този вид гласуване.

Завишаването на бройката гласове е съвсем дребно прегрешение. Далеч по-големият въпрос е колко точно демократична е "Демократична България", след като признава само онези резултати, които й харесват.

Дали наистина си демократ се вижда, когато си загубил вота. Когато печелят, всички са демократи.

През 2013 г. се проведе още един референдум със следния въпрос и резултати:

Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?

Да 851 757 гласа 60.603%

Не 533 526 гласа 37.961%

Този референдум също често се припомня от представители на БСП, горещи привърженици на АЕЦ "Белене".

И макар на него с отговор "да" като брой гласове да са отговорили най-малко избиратели, по темата на този референдум има най-голямо развитие. Както е известно по новата ядрена електроцентрала се работеше доста активно от последното правителство на ГЕРБ.

Според закона всички тези референдуми не са задължителни за парламента, защото на тях не са гласували толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори.

Текстът, който ги прави незадължителни, бе внесен и инициран от ДПС. Те поне са честни и откровено си казват, че гласът на избирателите няма никакво значение пред волята на сараите.

Докато партии, които иначе са люти противници на ДПС, се аргументират с този текст по повод референдумите, които не им харесват.

Според английското законодателство референдумът за "Брекзит" също не бе задължителен за парламента.

Открийте разликите.