Президентът Румен Радев събра в президентството всички парламентарно представени партии и така консултациите по излъчването на нов състав на Централната избирателна комисия вече започнаха. 

Президентът вече обяви, че е взел решение новият състав на ЦИК да влезе в своята роля едновременно с разпускането на НС и с обнародването на указа за новите избори. Той ще бъде публикуван в държавен вестник на 11 май. 

Четирима представители в изборния орган ще има ГЕРБ-СДС, по трима  "Има такъв народ" и БСП, по двама ДПС и коалицията "Демократична България" и един представител ще бъде излъчен, от най-малката коалиция в парламента "Изправи се! Мутри вън!".

Вчера Изпълнителното бюро на БСП реши да предложи Емил Войнов като зам.-председател, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. От "Изправи се! Мутри вън!" съобщиха, че предлагат за член на ЦИК Росица Матева, която сега председателства Обществения съвет към комисията. 

От "Демократична България вече обявиха, че ще предложат социологът Цветозар Томов и математикът Любомир Георгиев.  Томов е и предложението на десните за зам.-председател на ЦИК. Няма да имат предложение за председател на комисията. 

Буквално преди секунди ГЕРБ обявиха, че предлагат за председател на ЦИК - Красимир Ципов. Той е бивш заместник-министър на вътрешите работи, дългогодишен депутат и председател на вътрешната комисия в НС. Другите предложения на ГЕРБ са: Димитър Димитров, който в момента е говорил на ЦИК; Георги Баханов - юрист и бивш заместник-областен управител и член на ЦИК в момента; накрая - Йорданка Ганчева, която също е юрист и отново член на ЦИК в момента.

От "Има такъв народ" обявиха, че предлагат Камелия Нейкова - юрист, която, по думите на партията, има голям опит в различни районни изборни администрации. Нейкова е и предложението на ИТН за зам.-председател на комисията

Второто предложение е Елка Стоянова, отново юрист. Третото предложение е за математика Любомир Гаврилов. 

ДПС пък предложи двама от действащите членове на ЦИК - Севинч Солакова и Ерхан Чаушев. Движението предлага Солакова и за секретар на ЦИК, каквато е тя и в момента. 

Интересно е, че освен ГЕРБ нито една друга партия не направи предложение за председател на ЦИК, но пък и всички се обединиха около мнението, че няма как да бъде избран Красимир Ципов. В същото време, законът постановява, че ако няма консенсус се стига до жребий. В този случай обаче такъв няма да има, защото Ципов е единствената номинация.