Сключеното между ЕС и Китай Всеобхватно споразумение за инвестиции (ВСИ) няма да бъде скоро ратифицирано заради пропуквания в дипломатическите отношения.

Европейската комисия временно е спряла процедурата, заяви пред АФП нейният зам.-председател Валдис Домбровскис, който е и комисар по търговията.

„Засега спряхме някои дейности, за да бъде информирана ЕК по-добре, защото е ясно, че при сегашната ситуация със санкциите на ЕС и контрасанкциите на Китай, включително срещу членове на Европейския парламент, обстановката не допринася за ратификацията на Споразумението“, каза той.

То в действителност е замразено, изтъква „Политико“. Заради контрасанкциите на Пекин редица евродепутати се заканиха, че никога няма да го ратифицират. Комисията, както обикновено, защитава ВСИ, което бе договорено на 30 декември 2020 г.

Думите на Домбровскис обаче са най-ясният досега сигнал, че ЕК се съобразява с ързо влошаващия се политически климат през последните 4 месеца. Брюксел дава заден ход въпреки натиска на Германия Споразумението да бъде подписано.

Говорителка на комисаря заяви, че работата по техническите аспекти продължава, но нещата още не са стигнали до политическа ратификация.

„Споразумението сега трябва да бъде прегледано от юристи и преведено, преди да бъде представено за одобрение и ратификация. Но процесът на ратификация не може да бъде отделен от развиващата се динамика на по-дълбоките отношения между ЕС и Китай“, каза тя.

И допълни, че в този контекст контрасанкциите на Китай срещу евродепутати и цяла комисия на Европейския парламент са неприемливи и достойни за съжаление. Перспективата за ратификация ще зависи от развитието на ситуацията.

Какво се случи

Съгласно Споразумението Китай се ангажира да даде безпрецедентно равнище на достъп до своите пазари на инвеститори от ЕС. В резултат трябва бъде забранен принудителният трансфер на технологии, на който често са подлагани работещите в страната западни компании. Пекин трябва и да ратифицира и конвенцията на Международната организация по труда (МОТ) срещу принудителния труд.

На 23 март ЕС вкара четирима китайски официални представители в глобалния си санкционен списък за нарушаване на правата на уйгирското малцинство. Същия ден Пекин отговори с контрасанкции срещу петима евродепутати и Подкомисията за човешки права в ЕП. Сред наказаните е и българският депутат Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). Той е сред евродепутатите, които най-много защитават уйгурите.