Най-голямото британско летище „Хийтроу“ обяви днес, че загубата от 329 милиона лири (459 милиона долара) през първото тримесечие е довела до общи минуси, натрупани от началото на пандемията, за близо 2,4 милиарда лири (3,4 милиарда долара) на фона на продължаващите пандемични последици за пътуванията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

През трите месеца до 31 март само 1,7 милиона пътници са минали през лондонското летище, което е с цели 91 процента по-малко спрямо първото тримесечие на 2019 година.

По време на пандемията „Хийтроу“ отстъпи на Париж титлата на най-натоварения възел в Европа. Заради продължаващата несигурност около политиката на Великобритания прогнозата за пътникопотока за годината е намалена до диапазон 13-36 милиона, в сравнение с 81 милиона през 2019 година.

Британската авиационна индустрия се надява, че полетите ще се възстановят в края на май, след като ограниченията срещу Ковид-19 бъдат облекчени, но остава неясно докъде хората ще могат да пътуват и как ще работят цифровите паспорти за ваксини, отбелязва Ройтерс.

Припомняме, че българското правителство направи отстъпка пред новите концесионери на летище София именно заради огромните загуби, които аеробизнесът в момента търпи.