Часове, след като главният проурор Иван Гешев, говорителката му Сийка Милева, Спецпрокурарата и ДАНС обявиха как разследват сходство между 4 взрива в складове с боеприпаси в България и ги обвързаха с оръжейната компания ЕМКО, от фирмата ги обвиниха в лъжа. Поне по няколко пункта от изнесената информация. И попитаха какво е правила прокуратурата през годините и дали не става дума за евентуално прикриване на "нещо, свързано с дейността на руските специални служби в България вече няколко години и какви биха били причините за това?"

От компанията на Емилиян Гебрев твърдят, че всичко изложено в позицията им е подплатено с документи. Но не прилагат такива засега, заявявайки, че запазват правото си да предоставят по-подробна информация в най-кратки срокове.

Първо - на твърдението на държавното обвинение, че при взрив на 12 ноември 2011 г. до с. Ловни дол на склад на ЕМКО е "унищожено значително количество боеприпаси и взривни вещества, предназначени за износ към Министерство на отбраната в Грузия", както и че преди това е имало пожар, от оръжейната фирма отвръщат:

На 12.11.2011 г. в склад на ЕМКО в Ловни дол избухна взрив в едно от складовите помещения. Взривените боеприпаси са били транспортирани от Чешката република след 2010 г. През м. ноември 2013 г. прокуратурата е прекратила разследването за причините за взривовете. Не отговаря на истината днешното твърдение на прокуратурата, че взривът е предшестван от пожар.

Откровена лъжа обаче, е заявлението, че боеприпасите са били предназначени за където и да било за износ, в т.ч. за Грузия. Тази лъжа лесно се установява с налични документи.

Като втора "откровена лъжа" от страна на прокуратурата компанията посочва твърдението, че ЕМКО има нещо общо с взривовете във ВМЗ Сопот. Тази лъжа също лесно се установява с налични документи." По тази тема според държавното обвинение през 2015 г. до с. Иганово има взрив на склад за готова продукция на ВМЗ Сопот, като "част от унищожената продукция по информация на Министерство на икономиката също е собственост на търговско дружество ЕМКО“.

От компанията питат и защо прокуратурата се опитва да заблуди българските граждани и международната общественост с неверни факти. 

Ето и пълния текст на изпратената от ЕМКО позиция до медиите: 

Във връзка с официално съобщение на главния прокурор на Р България, за проведени разследвания на взривове на складове с боеприпаси в България, считаме, че е необходимо да се заяви следното:

1.     На 12.11.2011 г. в склад на ЕМКО в Ловнидол избухна взрив в едно от складовите помещения. Взривените боеприпаси са били транспортирани от Чешката република след 2010 г. През м. ноември 2013 г. прокуратурата е прекратила разследването за причините за взривовете. Не отговаря на истината днешното твърдение на прокуратурата, че взривът е предшестван от пожар.

Откровена лъжа обаче, е заявлението, че боеприпасите са били предназначени за където и да било за износ, в т.ч. за Грузия. Тази лъжа лесно се установява с налични документи.

2.     Също така, откровена лъжа е заявлението на прокуратурата, че ЕМКО има нещо общо с взривовете във ВМЗ Сопот. Тази лъжа също лесно се установява с налични документи.

3.     Заводите и складовете на ЕМКО са стратегически обекти от значение за националната сигурност, съгласно постановление на Министерски съвет.

Във връзка с горното възниква въпросът защо прокуратурата на Р България се опитва да заблуди българската и международната общественост с неверни факти? Какво е правила българската прокуратура всичките тези години по разследванията на взривовете? Защо отново се опитва да си измие ръцете с ЕМКО вместо да търси истинските причини и виновници за тези терористични актове? 

С особена сила отново излиза принципният въпрос: а не прикрива ли нещо прокуратурата на Р България, свързано с дейността на руските специални служби в България вече няколко години и какви биха били причините за това?

ЕМКО си запазва правото в най-кратки срокове да предостави по-подробна информация по последните открито неверни и заблуждаващи твърдения на прокуратурата на Р България.