Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков е сезирал Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент заради намеса на „Демократична България“ (ДБ) в работата на държавните власти в България.

Причина са внесените от коалицията законопроекти за закриване на специализираните съдилища и прокуратури. От ДБ искат и преструктуриране Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), както и прекратяване на мандата на нейния ръководител Сотир Цацаров.

„Разтревожен съм, че броени дни преди края на това Народно събрание се правят такива кардинални реформи, предложения за промени, преструктуриране на цели институции, без да са подложени на обсъждане, без да са дадени аргументи ако е необходимо, без да е направен анализ какви са ползите и рисковете“, коментира Новаков за Клуб Z.

Според него това буди тревоги и у европейските партньори на България.

Първата причина е, че се иска прекратяването на дейността на антикорупционнатакомисия. Което означава, че позициите на КПКОНПИ, включително в съдебна фаза, ще бъдат разклатени. И тя няма да може да защити тезите си докрай, твърди Новаков.

„Не знам кой е виновен и кой е невинен. Това ще реши българският съд. Но проектозаконът би засегнал дела, които са знакови за българския народ, и хипотетично би ощетил хазната с милиарди. Защото в крайнай сметка средствата, които тази комисия секвестира, са в полза на държавния бюджет“, изтъкна депутатът от ГЕРБ и Европейската народна партия.

Тревожно по думите му е също, че такива предложения се правят на тъмно и в последните дни на парламент, в който очевидно няма хоризонт.

Според Новаков преструктурирането на важен орган като КПКОНПИ, и то по начин, пряко влияещ на работата й, е много тревожен.

„Искам Комисията по бюджентен контрол да изиска обяснение защо това се налага и как ще продължат да работят европейските институции с КПКОНПИ“, заяви евродепутатът.

Всъщност проектът на ДБ просто е внесен за разглеждане от парламента и е един от десетките внесени такива. А позицията на коалицията по отношение на звеното на Сотир Цацаров е многократно изразявана публично.

Коментари

Герберащината

Мамини гугутки гербаджийски, как само бранят Цацката и Гешев, без тях бай Ставри им е сигурен на тази крадлива сган...

Герберащината

Жалки подлоги са това герберчетата, еле пък тез дечица Новаков и оня Георг намкой си, млади хора а вече се продали, хора без достойнство и мъжество... Не можело да се правят реформи, ние това го знаем бе драги, вие не само че не можете вие и не искате да правите реформи, на вас ви дай само да крадете...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.