В Гърция първата партия получава 50 депутати допълнително, за да има достатъчно мандати да поеме политическа отговорност. Това каза премиерът в оставка Бойко Борисов на работна среща, посветена на туризма, излъчена на профила му във фейсбук. Коментарът му бе в контекста на промените в Изборния кодекс. Не стана категорично ясно обаче дали ГЕРБ ще има подобно предложение за промени в кодекса.

"Слави е с готовоност да управлява някога, при абсолютно мнозинство. Такова никой никога няма да има. Но му предлагам, понеже говорим все за Гърция. В Гърция избирателната система е такава, че първата партия получава 50 депутати допълнително. И тогава вече тя става достатъчна да може да поеме политическата отговорност".

Това заяви лидерът на ГЕРБ. Простата сметка показва, че ако първата партия в България получава допълнително 50 депутати, то ГЕРБ сега щеше има 125 дпеутати и собствено мнозинство.

Не искаме руски шпиони, но руските туристи са добре дошли, ще направим всичко възможно те да се чувстват приятно в България, каза още Борисов.

"В тежкия момент на противопоставяне в региона заради Украйна, имаме шанс да привлечем и повече туристи. Стотици хиляди искат да пътуват. Това е хубаво, защото отиват, виждат, връщат се с впечатление. Това е прекрасно, а другите идват в България", каза още Борисов.

Той отбеляза, че човек без пари не пътува и отчете, че за 4 години доходите на българите са се повишили с над 50 %. Според него туристическият бранш е най-пострадал от епидемията.

Борисов каза още, че правителството ще приеме удължаване на пандемичната обстановка. Очаква се решението за това да бъде гласувано утре. 

"Продължаваме да мислим отговорно, въпреки мотаенето на президента с даването на мандата. Времето си лети, мина един месец", каза още Борисов.

И призова ГЕРБ да бъде "изчегъртан" по бързо от властта.

Стартираме кампанията за безопасно лято 2021. Това каза вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова. Тя поясни, че България ще води агресива реклама за тази кампания.

"Въпреки пандемията имахме гости от нашите съседи от Балканските страни, които посетиха нашите зимни курорти. Единствено ние работехме", изтъкна Николова.

И допълни:

"Министерство на туризма прие единни правила, които ще важат за всички места за хранене и настаняване, за всички заведения, в това число предложението на Министерство на туризма за начините за влизане в страната и практиките, които получихме са съгласувани със здравните власти. Много благодаря на проф. д-р Костадин Ангелов за изключителния диалог. В готовност сме да представим протокола за влизане в страната и той ще бъде съгласуван със здравните власти и с главен държавен инспектор."

Здравният министър в оставка проф. д-р Костадин Ангелов съобщи, че ще има заповед според която ще има няколко варианта за влизане в страната - с ваксинационен сертификат, с отрицатален PCR тест, с антигенен тест и с документ за преболедуване през последните 6 месеца.

"Всички ангажименти, които поехме към туризма, сме ги изпълнили. Надявам хората, които идват в страната да се чувстват добре и безопасно", добави още той.