"Няма срок за втория мандат, парламентът да работи енергично, защото българите очакват решения от тона Народно събрание. Трябва да му дадем шанс да свърши полезна работа. Надявам се да имаме редовно правителство, обединено около ясни принципи и приоритети, да намерим баланс между необходимите промени в законите и съставянето на правителството".

Това заяви президентът Румен Радев на въпрос кога смята да продължи с конституционната въртележка и да връчи втори мандат за съставяне на правителство, след като ГЕРБ и кандидата за премиер Даниел Митов върнаха своя. На ред според основния закон е "Има такъв народ", която, ако реши, трябва да излъчи също номинация за министър-председател.

С други думи - държавният глава не каза кога смята да пристъпи към втория мандат. Той обаче съобщи какво още би очаквал от Народното събрание:

"Очаквам парламентарните партии да намерят сили за актуализацията на бюджета, защото ще бъде крайно безотговорно към хората и бизнеса", допълни президентът. Според него вече се намира правилният тон в работата на парламента и предизборните страсти се уталожват.

И продължи:

"Несериозно е да се мисли за служебно правителство, надявам се всички да осъзнаят своята отговорност, защото това не е отговорност на една партия, а на всички".

Радев коментира и шпионските скандали, като обяви, че това е дълбок пробив в националната сигурност и трябва да се търси сериозна отговорност за причините. "Това е разговор със следващото правителство. Този кабинет се провали в гарантирането на сигурността на класифицираната информация", категоричен бе той.

Държавният глава участва в кампанията "Да засадим дърво, да възродим българската гора".