Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри днес първата Национална антидопингова конференция под надслов "Честна игра за постижения без допинг". На форума в столичен хотел Кралев обяви, че скоро очаква българската допинг лаборатория да получи международен лиценз. Това е нещо, което родният спорт иска отдавна, тъй като пробите ще се обработват в България и ще бъдат официални. Сега се пращат в близки лаборатории, като например гръцката.

"Мисля, че нашата лаборатория отговаря на международните стандарти. Поръчали сме одит на цялата дейност до момента, така че да бъдем изключително точни и адекватни във взимането на решенията. Ще положим максимум усилия, за да получим този сертификат, защото не е възможно да съществува елитен спорт без лицензирана лаборатория", коментира Кралев след официалното откриване.

"Може би трябва да има и още неща в лабораторията, затова съм поръчал одит на състоянието, за да мога да се запозная в детайли с проблемите и да вземем бързо решение. Трябва да сме много бързи, ако искаме да получим лиценз, каза още Кралев. - Докато при елитните спортисти има някакви процедури, някакви регулации, при младите няма абсолютно никакъв контрол. Юноши и девойки да ползват забранени стимуланти, това е нещо, което може трайно да увреди здравето им. Трябва да пазим децата си. Категоричен съм, че ще разработим мерки, така че да има контрол върху ползването на забранените вещества и при подрастващите." 

Форумът се организира от българския Антидопингов център. Обсъждат се най-новите постижения в борбата срещу употребата на забранени вещества и стимуланти в спорта.

В двудневната конференция като гост лектори са потвърдили участието си г-н Фредерик Донзе - директор на Европейското бюро на Световната антидопингова агенция (WADA) и член на изпълнителното бюро, г-н Жозеф де Пенсие - председател на Института на антидопинговите организации (iNADO) и Стейси Шевил – заместник-директор на Английската национална антидопингова организация (UKADA).