"ДАНС от 1,5 години е чадър върху обръчите от фирми на сараите", заяви  по бТВ ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок по повод акцията на службите срещу радикалния ислям. 

С това се обяснявало и мълчанието на депутатите от ДПС при изслушването вчера в парламента на шефа на ДАНС Владимир Писанчев, разясни Атанасов.

Според него акцията на Агенцията е чист пиар ход,, който цели да укрепи разклатеното положение на Писанчев и да отклони вниманието от важните неща. 

"От действията на ДАНС групировката "Ислямска държава" разбра, че в България има привърженици и последователи",  язвително отбеляза депутатът от РБ. 

Това, което най-много разклатило народното представителство, по думите на Атанасов, било мълчанието на Писанчев. „На него му бяха зададени въпроси, а той отговаряше с едно изречение”, разказа депутатът. Писанчев каза: „Аз 22 години съм са учил да мълча", тоест искаше да каже „Кои сте вие, че да говоря пред вас”, коментира Атанасов.

Преди ден от РБ поискаха оставката на шефа на ДАНС Владимир Писанчев по време на изслушването му в Народното събрание.

Полита Кавръкова, счетоводителка от „кадровата банка на Сараите“, е ръководила финансовото разузнаване в ДАНС в периода, в който КТБ е била източвана, показа разследване на бТВ.

Атанасов определи Кавръкова като "една калинка от далечна Добруджа, попаднала тук, защото има способности, които не са свързани със счетоводни познания". Той обясни, че финансовото разузнаване има "солиден инструментариум", какъвто е законът за мерките срещу прането на пари. Депутатът повтори старата си теза, че в случая с източването на КТБ от финансовото разузнаване става дума за прикриване на тези действия, а не за проспиването им. Как от финансовото разузнаване не са засекли засиления паричен поток от КТБ вън от страната, е тезата на Атанасов.

Полина Кавръкова е назначена на работа в ДАНС през 2011 година и напуснала поста на 30 май 2014 година - две седмици преди КТБ да бъде ударена. Тя не е имала стаж във финансовото разузнаване и преди да започне работа в ДАНС е била съсобственик на частна счетоводна фирма. В момента тя е назначена в Комисията по финансов надзор. Според Атанасов тя е назначена там, за да бъде полезна на приятелите си.