Новият парламент има своето откритие - Мика Зайкова от „Има такъв народ“. На нея по право като най-възрастна се падна да води първото заседание за известно време. И тя напълно „открадна шоуто“.

Направи го със самообладание, чувство за хумор и самоирония при някои технически гафове, с естествено присъствие и много колоритно.

„Тя се оказа голям образ“, беше една от най-честите реплики за стила „Зайкова“, в който повечето коментари в социалните мрежи видяха връщане на човечността в парламента.

Ето и някои от избраните ѝ реплики по време на нейното кратко, но запомнящо се председателстване:

„Нека народът види, че народните представители в 45-ото народно събрание са хора с добро настроение. Неумолимият ход на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото народно събрание, за което съм много щастлива и дано съм добра орисница“, започна Зайкова краткото си встъпително слово.

По време на заседанието дойде съобщението, че премиерът Бойко Борисов е подал писмено оставката на кабинета си. Зайкова оповести този факт, но не спести и чистосърдечния си коментар.

„Не желая да коментирам, но това или е срам пред народа и пред вас да дойде тук и да си подаде оставката, или е пренебрежение - пренебрежение към тази институция. Все пак сме парламентарна република. И така, нека продължим нашата работа...“

„Благодаря ви, госпожо Атанасова, за програмната реч“ - така се обърна Мика Зайкова към Десислава Атанасова след проточилото се изложение на депутатката, която говори при откриването от името на парламентарната група на ГЕРБ.

 “Моля да се въздържате от обидни намеци. Самата г-жа Атанасова каза, че злобата не е добър съветник и аз считам, че трябва да следваме нейния съвет.А глупостта, дами и господа, се плаща най-скъпо”, обърна се председателстваща малко по-късно към залата.

„Не можах да разбера вашето възмущение. Нима не сме най-бедните. Нима България не е единствената страна с минимална работна заплата под 400 евро. Нима нямаме 8,1 пъти разлика между бедни и богати. Айде да си говорим истината", репликира тя протестите на групата на ГЕРБ след изказването на Мая Манолова.

„Време е да изберем председател и аз малко да си почина.“ С тези думи Мика Зайкова откри процедурата по избор на председател на новия парламент. 

Тя не се притесни от дребни гафове при гласуването, търсеше помощ как да върви процедурата с признание „нали съм нова“, друг път чистосърдечно обясни - „нещо ми се заплете в очилата“...

А докато депутатите даваха гласа си за двете кандидатури за председател на НС, при едно забавяне тя попита: „Нима всички сте „за“, и се смя дълго и заразително.

Ето и малко от този смях: