След като китайската държавна администрация за регулиране на пазара заяви, че глобява технологичния гигант Alibaba Group Holding Ltd. с приблизително 2,77 млрд. долара за нарушаване на антимонополното законодателство на страната, днес станахме свидетели на нещо неочаквано и донякъде изненадващо. Акциите на компанията, вместо да потънат вследствие на глобата, се изстреляха към върха и добавиха нови цели 8% към своята стойност на Хонконгската борса.

Причината - успокоението на инвеститорите, че всъщност Alibaba може и да не е нарочена за практическо ликвидиране от китайската върхушка. След като в продължение на месеци над гиганта бяха надвиснали черни облаци, решението за глобата е сравнително леко за такъв огромен конгломерат и по никакъв начин няма да попречи на нормалната работа на компанията на Джак Ма. 

Припомняме, че регулаторът обвини Alibaba в „злоупотреба с господстващо положение на пазара“, тъй като компанията не позволява на търговците да използват други платформи за електронна търговия и възпрепятства свободното движение на стоки.

Alibaba Group заяви, че приема решението и ще работи за прилагане на промени, изисквани от SAMR. „Alibaba приема наказанието с искреността и ще гарантира, че ще го спазва с решителност“, се казва в изявление на компанията. 

„За да изпълни своята отговорност пред обществото, Alibaba ще работи в съответствие със закона с изключително старание, ще продължи да укрепва своите системи за съответствие и да надгражда растежа си чрез иновации“, продължава изявлението, цитирано днес от БНР. 

С днешното поскъпване на акциите тяхната цена се върна на нивата от началото на година, но балансът за последните от 12 месеца е повече от впечатляващ. За година ценните книжа на Alibaba поскъпнаха с цели 20 на сто.