Днес може да стане ясно кой ще е кандидадът за канцлер на германските консерватори. Двамата претенденти, които се съревновават да бъдат кандидат на коалицията между Християн-демократическия съюз и Християн-социалния съюз ще се срещнат с водещи членове на парламентарната група в Бундестага.

Срещата не е насрочена за определяне на кандидата, но натискът да бъде посочено име нараства. Съперници за кандидатурата са лидерът на ХДС Армин Лашет и премиерът на Бавария Маркус Зьодер. Очаква се днес най-малкото да бъде посочена конкретна дата, на която консервативната коалиция да определи кандидата си. Германските социалдемократи вече обявиха своя – това е вицеканцлерът и финансов министър Олаф Шолц. На 19 април пък кандидатурата си за канцлерския пост ще обяви и Зелената партия.

На местните избори в Германия през март стана ясно, че консервативната опозиция губи стремглаво подкрепата си сред избирателите. От друга страна Зьодер се радва на голяма популярност и висок рейтинг в страната. Зад Армин Лашет като кандидат за канцлер пък седят някои от най-влиятелните политици в ХДС. Ако днес не бъде засегнат въпросът за канцлера, Зьодер и Лашет трябва сами да се разберат кой от двамата да се състезава за канцлер. През 2002 година така направиха тогавашните кандидати Ангела Меркел и Едмунд Щойбер.