"Не е възможно всички висши училища да бъдат университети - това е абсурд, който го няма никъде по света",   заяви днес пред журналисти министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев.

Министърът подчерта нуждата от промени в Закона за висшето образование (ЗВО), защото в него са се натрупали много остарели дефиниции.

"Има неща от 90-те години, ако не и от по-преден исторически момент на страната", допълни проф. Танев.  

По думите му у нас няма ясна дефиниция за това какво е университет, институт и академия, и е абсурдно всички висши училища у нас да бъдат университети. Според него неточността в дефиницията води и до по-големи, естествени претенции за държавно субсидиране, финансиране и покачване в ранг. 

"Този хаос, едва ли не, бе умишлен и беше доста добре използван до този момент от редица печатарници на дипломи", заяви Танев.

Министърът коментира, че висшите учебни заведения са различни видове и не може да има университет по "едно нещо".

"Например Музикален университет не може да има, Военен университет ми е странно как има, защото той е главно по "едно нещо", каза министър Танев. Колегите, някога, за да придобият самочувствие, са успели да обявят "университет" като титла, коментира министърът.

Според проф. Танев висшето образование трябва да се промени така, че тези, които са най-добри в съответните области, да получават държавно финансиране. Той даде пример с многото на брой юридически фалкутети у нас, и факта, че не всички от тях произвеждат добри юристи.

"Затова първите две, три или четири, колкото решат народните представили, ние ще го дадем, като възможност за промяна в закона, ще получат това, което заслужават", заяви образователният министър.

По думите му "тези, които не са си качили качеството, ще придобият възможността да го направят и тогава ще бъдат субсидирани".

"Държавата не може, като едно време, да подпомага всички, тя подпомага тези, които са добри, инициативни и имат хоризонт за своята инициативност", заяви министърът по повод на очакваните промени във висшето образование.

На въпроса за бъдещи промени, свързани с мандата на ректорите на университетите, министърът каза, че "някои хора настояват за това, а други - да се помисли и за мандатността на директорите на средните училища".