На 4-ти април 6 партии минаха бариерата за влизане в Народното събрание, три от тях като нови формации - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън". 

Сметките не излизат - никой няма мнозинство, предишните съюзи не са налице, а дори и заедно, трите нови формации нямат достатъчно депутати за да управляват - и отказват подкрепа от партиите на статуквото в лицето на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Защо хората гласуваха за тези партии? Отиваме ли за пръв път на "избори докрай"? Може ли преди това новият парламент да свърши някаква работа? И ако има нов вот след 3 месеца, ще спечелят ли повече подкрепа "протестните" формации, ще загубят ли, или резултатът ще остане същият?

В новия, 28-ми епизод на Z-Каст, зададохме тези въпроси на Андреа Малинова, Христо Милушев и Симеон Цветков - подкрепили съответно "Изправи се! Мутри вън", "Демократична България" и "Има такъв народ".

Андреа била привлечена към "Изправи се.БГ" след запознанство с Мая Манолова на протест срещу мръсния въздух. Важно е за нея, че "това не е политическа партия, а гражданска организация". 

"Това беше изключително важно за мен, защото смятам, че като гражданин на България искам да ме представляват граждани и хора с каузи. Също така е по-гъвкава и без строго определена идеология и е по-лесно да се захване с всяка гражданска кауза", обясни симпатизантката на Манолова.

Христо Милушев е гласувал за "Демократична България" основно заради една тема - съдебната реформа. Той припомни и опитите на Христо Иванов да направи такава реформа и принципната му оставка, когато този опит се провали.

Симеон Цветков пък, нетипичен избирател на "Има такъв народ", заяви:

"За мен беше важна една конкретна цел - изборното законодателство, референдумите, и това хората да имат чувството, че могат да определят приоритетите в света. Дали е популизъм, дали не е... Хората искат да почустват силата на техния глас."

Според Андреа Мая Манолова и "Изправи Се.БГ" няма да направят компромис и да споделят власт с партиите от статуквото.

Симеон обаче смята, че няма проблем ИТН да управлява с подкрепата на ГЕРБ, БСП или ДПС като "златен пръст", осигурявайки кворум в сегашния парламент.

"Според мен кворумът ще се осъществява от БСП. Кворумът ще бъде на БСП, и ако се стигнем до гласуване, ще бъдат ГЕРБ и ДПС против, а БСП ще са се въздържали. Но не съм сигурен доколко хора не биха се отцепили от "Има такъв народ", "Изправи се, мутри вън", евентуално... За "Демократична България" ще излязат имената тези дни... Там има много силни личности, които ще са по-устойчиви. Дори и в "Има такъв народ" има хора, които може да са парашутисти", призна симпатизантът на Трифонов.

"Учудва ме, че Симо не го притеснява. Обикновено златния пръст не идва като сляпа подкрепа, а с известни предложения, поправки, промяна на курса... Виждали сме го през годината. ГЕРБ ще могат да го използват този пръст с огромния си опит в политиката", коментира Христо.

Според него не може да се състави дори временен кабинет в момента - най-добрият ход е нови избори.

"Другото, което ме притеснява в момента, е че голяма част от хората, които влиазт в парламента, са хора, които или не са се занимавали с политика, или са ибли извън НС. И таз итърговия с депутати, а която Бойко даде тон... Притеснява ме да не се случи в обратния смисъл - да се натиснат по един или друг начин депутати на трите протестни партии, които съответно в един момент да заобичат ГЕРБ и ДПС", добави Христо.

По повод критики срещу Манолова - че е вече познат политик, с минало в БСП, известна с подкрепата си за Пеевски, Андреа отсече, че това е в миналото:

"Тя е откровена и това е огромна рядкост сред нашите политици. Достъпна е за всеки и я е грижа за обикновените хора".

Христо призна, че "Демократична България" може и да загуби гласове на следващ вот.

"ДБ и водещите й фигури от години наред имат проблеми да докарат посланието си до малкия град и обикновения човек. Било то защото понякога говорят твърде технически, било то защото не могат да преопаковат посланието си, за да разбере средностатистическия българин, че тази промяна в съдебната система не е нещо далечно, нещо, което касае само София или хората с костюмите, а касае всеки един от тях. Не виждам да са подобрили посланието си, не знам как за няколко месеца ще го направят", отбеляза той.

И Симеон не спести критика към ИТН - призна, че твърденията им за повече представителност чрез мажоритарен вот не са състоятелни. Но отбеляза:

"Ще се фокусират върху гласа и правото да определяш дневния ред. Не виждам лошо да се водят референдуми по повече теми."

Чуйте пълния 28-ми епизод на Z-Каст:

 

Можете да слушате Z-Каст в Spotify, Google Podcasts, TuneIn, Apple Podcasts.