Преди 3400 години 18-ата династия на Египет управлява дълго и успешно - древното царство е в икономически и културен възход. За едно поколение обаче един от фараоните, започнал да управлява като Аменхотеп IV, преобръща египетската култура и напуска столицата Тива (днешен Луксор), построявайки нов град заедно с първата си жена - Нефертити. 

Миналата година бяха открити първите следи от фараонския град в столицата, център на управлението на бащата Аменхотеп III. Градът бе намерен в изключително добро състояние и внимателно изровен в последните месеци, разказва National Geographic. Археолозите го сравняват с Помпей в това отношение, запазени са изключително много рисунки, надписи, вещи, сгради, инструменти. 

Четиринадесет века преди Новата Ера Аменхотеп IV наследява богато царство от баща си - и само след няколко години започва драстични реформи в политеистичната държава на древните египтяни. Първо обявява бога Атон за върховен, а после - за единствен, ставайки първия в историята монотеистичен владетел. Кой е Атон? Дискът на слънцето, божество, което по-късно е просто един аспект от Амон-Ра, върховния бог на Слънцето.

Не и според Аменхотеп ("Амон е доволен"), който се прекръства на Ехнатон (Ахенатен, Акенатен, букв. "Атон е доволен") на петата година от управлението си, мести столицата си в Амарна (наричан и Ехнатон на негово име), където живее заедно с Нефертити, другите си жени и децата си, и се опитва да реформира египетската религия, култура и изкуства.

Това продължава близо три десетилетия, но египтяните се оказват корави консерватори - след смъртта на Ехнатон новата религия е премахната, новият град е изоставен, а Ехнатон и неговото управление са забравени - докато съвременните хора не откриват неговия град. А в него има и много писма, от които научаваме повече за управлението на фараона.

В заритата под пясъка Тива и по-специално в царския дворец на баща му пък може да има следи, които да разкрият какво е предизвикало тази монотеистична мания у Ехнатон и реформите му. Изследванията продължават, а египтолозите точат пера за множество нови открития в областта им.