Тази сутрин България има своя законен ден на световна слава - вчерашните парламентарни избори у нас са сред главните заглавия в международните дайджести на новините.

Водещото във френския "Курие ентернасионал" например е: "Борисов начело, но много отслабен".

Окончателните официални резултати няма да бъдат известни преди четвъртък, но според потвърдените оценки на социологическите агенции консервативната партия ГЕРБ би спечелила около 25% от гласовете, далече от 33%, получени на парламентарните избори през 2017 г.  - доказателство за чувствителна ерозия на популярността на Борисов.

„Парламентарните избори бяха широко възприемани като референдум за дългогодишния лидер на страната премиер Бойко Борисов след месеци на антиправителствени протести на фона на възраждането на пандемията от коронавирус“, коментира Асошиейтед прес.

„Миналото лято хиляди българи демонстрираха в продължение на няколко месеца в знак на протест срещу ендемичната корупция и влошаването на върховенството на закона“, припомня Euronews. Протестиращите поискаха оставката на премиера, но премиерът си направи оглушки, заявявайки, че не може да изостави страната в хаос в разгара на икономическата и здравната криза.

Демонстрациите свидетелстваха и за отчаянието на населението заради незавидната икономическа равносметка, която прави българите гражданите на Европейския съюз (ЕС) с най-ниско жизнено равнище. „БВП на глава от населението, коригиран спрямо покупателната способност, беше 43% от средния за Европа точно преди Борисов да дойде на власт (през 2009 г.). Днес той едва надхвърля 50% “, отбелязва Блумбърг.

Посредственото първо място на Борисов на изборите в неделя, само на осем процентни пункта пред новата популистка партия на телевизионния водещ и певец Слави Трифонов, която се класира на второ място със 17% от гласовете, изглежда илюстрира умората на електората, особено на младите.

"Сегашното статукво вече не е възможно и това отчасти е победа за протестите от миналото лято", каза Весела Чернева от Европейския съвет по международни отношения пред "Файненшъл таймс".

Въпреки неуспеха си в неделя Борисов е хитър политически скандалджия, който няма да си отиде тихомълком, коментира брюкселското издание „Политико“. Той не бе разклатен през лятото на политическа нестабилност миналата година. Борисов е подавал и оставка на два пъти, за да се възползва от предишни политически кризи, като постоянно се показва като единствения човек, който в крайна сметка може да поведе страната към спасението и да оправи последвалата бъркотия. Неговото фейсбук обръщение в снега в неделя е намек, че той може да опита политическо бягство в стил „Хари Худини“ и ще се опита да си купи още време с широка коалиция от експерти, която да изведе страната от кризата с коронавируса.

"Курие" не пропуска да отбележи, че някогашната втора политическа сила БСП се класира след партията на Трифонов, докато той се превръща в kingmaker (англ. човекът, който възкачва и сваля крале, който "дърпа конците", кукловод).

В неделя вечерта, усещайки как вятърът сменя посоката си, Борисов предложи "мир" на своите опоненти, пише изданието. "Не можете да се справите сами", предупреди той.

Но преговорите за сформиране на коалиция ще бъдат трудни, тъй като повечето партии предупредиха, че няма да се съюзяват с премиера. Очаква се тази "безпрецедентна" ситуация да доведе до "период на несигурност, през който българските политици ще се опитат да видят дали могат да създадат някакво подобие на правителство", коментира телевизия "Ал Джазира".

С второто си място Трифонов, въпреки профила си на шарлатан (квалификацията е на "Курие" - б.р.), може бързо да премине "от начинаещ в политиката към кукловод“, смята „Свободна Европа“. Но той е един от най-шумните критици на управляващата власт и съюз с Борисов може да обърка електоралната му база и депутатите, избрани с неговата бюлетина.

Силно фрагментиран парламент се очертава след изборите в България, отбелязва австрийската национална информационна агенция АПА, цитирана от БТА.

Тя обобщава, че, както и се е очаквало, консервативната партия ГЕРБ на премиера Бойко Борисов е на първо място, но с тежки загуби. Популистката формация "Има такъв народ" изглежда е втора и политическите наблюдатели в страната са съгласни, че нейният лидер, шоуменът Слави Трифонов, държи ключа за формирането на правителство.

С оглед на очертаващото се разпределение на местата, което ще доведе до силно фрагментиран парламент, партиите не дават ясни сигнали в изборната нощ, отбелязва АПА.

Въпреки че партията му води на парламентарните избори в България, на премиера ще му е трудно да формира управляваща коалиция, пише френският вестник "Монд". Партията на Борисов е първа, но много далече от мнозинство, а протестните, антикорупционни партии постигнаха изненадващ пробив, обобщава изданието.