Времето на посланията свърши. Дойде времето на математиката.

Първите прогнозни резултати от парламентарните избори са красноречиви. Пред България има три варианта - два реалистични и един идеалистичен.

Вариант 1 - реалистичен. Задкулисието става предкулисие

При този вариант ГЕРБ прави официална коалиция с някоя от партиите, която досега пред кулисите го играеше опозиция. Но зад кулисите достлукът си вървеше с пълна сила.

Ще бъде особено интересно ако ГЕРБ и БСП, или пък ГЕРБ и ДПС, или трите партии заедно, направят някакво правителство на националното съгласие. Възможно е ГЕРБ да сформира коалиция с някоя от по-малките партии, които досега се изявяваха като опозиция. Това вече сме го гледали.

Вариант 2 - реалистичен. Отиваме на нови избори

Не са един и двама политиците, които обясняват, че ако има нови избори до края на годината това ще е едва ли не апокалипсис. Премиерът Бойко Борисов днес дори заплаши, че ще трябва да се дават нови 150 млн. лв. А лично той, особено по време на предизборната кампания, "раздаваше" подобни суми от бюджета кажи-речи всеки ден със съмнителна полза за обществения интерес.

Кое е по-добре - нови избори до края на годината или 4 години правителство на националното съгласие, примерно? Въпросът е дали нови избори ще произведат нов резултат. И този въпрос е към всички, които се афишират като алтернатива на сегашното статукво.

Вариант 3 - идеалистичен. Обединение около обществените приоритети

Кои са най-важните приоритети в обществото е отдавна известно. В България има дефицит на върховенство на закона, на борба с корупцията, на свобода на словото, излишно голямо разхищение на публичен ресурс, съмнителна ефективност при неговата (зло)употреба.

Ако в този парламент се състави ясна програма с конкретни срокове за работа по тези приоритети на теория не е невъзможно да се състави и стабилно правителство, което да изпълнява тази програма. И колкото повече това правителство изпълнява тези приоритети, толкова повече партиите, които го подкрепят, ще си повишават рейтинга. Независимо от коалицията, в която са влезли.

Много днешни реалистични варианти вчера са били идеалистични. Възможностите са отворени, въпросът е има ли политици, които да се възползват от тях.