Вместо изборни екскурзии до България, изселниците в Турция вероятно ще извият опашки пред 35-те секции в Турция. Това съобщава БНР.

В Истанбул са отворени 7 избирателни секции.

Наричат го Малката България - квартал Авджълар в Истанбул е оживен в петъчния ден. По улиците е пълно с хора. Но в 7 ч. магазините и кафенетата ще затворят, а животът ще замре за уикенда, когато влиза в сила и полицейски час.

540 са попълнените декларации онлайн за секцията в Авджълар.

За организирането на вота помага Хюлия Алтън. Тя работи за община Авджълар, пристигнала е в Турция преди 30 години от Шумен:

„Същата организация, която сме я правили преди години, същата е пак. Само сега в момента какво има - маски има, дезинфектанти има, трябва температурата да се мери“.

На предишните парламентарни избори всички трябваше да попълват декларациите си пред членове на СИК, сега процесът е улеснен.

„Тези, които са попълнили декларации по електронен път, имената им ще са по листите и по-бързо ще гласуват, но за тези, които на място ще попълват декларация, сигурно ще има опашки", смята Алтън.

Дълги опашки пред секциите се очакват и в Бурса, Измир и особено Чорлу, където в две от секциите подадените онлайн декларации са по близо 2000.

„И сега не се вдигат автобуси да ходят до България да гласуват. Сега тази година има две вероятности - или хората поради тази пандемия няма да искат да излязат от вкъщи да гласуват и ще има малко народ, или точно обратното - всички ще искат да излязат от вкъщи. Ще видим в неделя какво ще стане“, коментира Алтън.