Блокирането на Тръмп в социалната мрежа Facebook включва не само профилите му там и в Instagram, а и всяка форма на гласа му, споделена на техните платформи.

Това стана ясно, след като хората на Зукърбърг блокираха споделено от снахата на президента Лара Тръмп, съпруга на сина му Ерик. В него Лара, в момента водеща във FoxNews, интервюира своя тъст.

Видеото е качено в републиканския сайт The Right View. Постът на Лара Тръмп е блокиран, и тя получава следното обяснение от Facebook:

"В съответствие със забраната, която поставихме на профилите на Доналд Тръмп във Facebook и Instagram, всяко допълнително съдържание, публикувано с гласа на Доналд Тръмп, ще бъде премахнато и ще доведе до допълнителни ограничения на профила."

Тръмп бе блокиран във Facebook ден след атаката на Капитолия на 6-ти януари, тъй като бе преценено, че негови постове са предизвикали щурма във Вашингтон. В момента наблюдателния борд на компанията все още обсъжда дали решението е правилно.

В 18-минутното интервю с Лара Тръмп бившият президент се оплаква отново от изборите - били като на "страна от третия свят", от липсата на свобода на медиите, определя ги като "корумпирана преса с гледна точка". Обвинява ги и че не показват достатъчно често как Байдън пада по стълбите на "Еър Форс 1".

"Имаме космически сили и най-големите данъчни облекчения в историята, фундаментът е добър", твърди Тръмп, но демократите ще ерозират това, смята републиканският президент.

Марк Зукърбърг защити забраната, като отбеляза:

"Ние вярваме, че рисковете от това да позволим на президента да продължи да използва нашата услуга през този период са просто твърде големи"