„За последните седмици наблюдаваме покачване на случаите на коронавирус в страната. Намираме се в най-върховата част на пика. Някои данни показват, че започваме да вървим в най-високата част на платото и се надяваме ситуацията да остане трайна такава в следващите няколко дни.“

Това обяви здравният министър Костадин Ангелов в четвъртък на редовния брифинг за разпространението на епидемията в страната.

Над 10 хил. души с коронавирусна инфекция са настанени вече в болница. 772-ма са в интензивни отделения. Преди ден беше премината и границата от 5000 новорегистрирани заразени.

На този фон от днес започва разхлабването на мерките, които бяха в сила 10 дни. 

Здравните власти, които решиха да започне отмяна на ограниченията на фона на увеличаващ се брой хоспитализирани, висока заболеваемост и смъртност, днес се опитаха да наложат тезата, че вече сме в плато, че данните не са по-лоши от тези по време на втората вълна. 

Според Ангелов системата на здравеопазването била готова.

„Нямаме абсолютно никакви притеснения“, каза той.

„Най-големият натиск е върху психиката на хората. Различни хора оказват натиск, като боравят със страховете на българите“, добави здравният министър.

Трети в Европа по смъртност

България е на пето място по заболеваемост в ЕС и Европейското икономическо пространство на 14-дневна база със 732 на 100 хил. души. Втори сме на Балканите по този показател. Страните със заболеваемост от над 700 на 100 хил. са Естония, Унгария, Чехия, Полша, България. 

България е на трето място по смъртност сред европейските страни след Унгария и Чехия и е първа на Балканите с 21 на 100 хил. души.

Седем области в страната са със заболеваемост над 800 на 100 хил. души и още седем са със заболеваемост под 500 на 100 хил. души.

Според главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заболеваемостта била сравнима с предната вълна от ноември, а смъртността била по-ниска.

В момента са заети 74 на сто от леглата за неусложнени пациенти и 71 на сто в интензивните структури на лечебните заведения.

В София-град, Бургас, Шумен и Варна е най-силният натиск върху болниците. 

„Имаме възможност за увеличаване на леглата. Системата на здравеопазваенто разполага с 48 хил. легла за активно лечение“, твърди министърът по повод увеличаващия се брой хоспитализирани.

146 медици в момента са в болници, 11 са в интенизвни структури.

Според сметката от днес българите с имунитет са около 1 млн. 

Сред новите опорни тези на здравните власти за аргументиране на разхлабване на мерките насред върха на пика е и наличието на определен брой българи с имунитет. Числото е винаги над милион, но варира доста свободно от 1 до 2 млн. 

Здравният министър днес реши да припознае по-скромния вариант - около 1 млн. Сред тях той постави официалните близо 260 хил. оздравели, като се позава на данни на неназовани експерти, че минимум толкова са и безсимптомно изкаралите вируса. Към тези 520 хил. той добави и ваксинираните (с една или две дози) до момента – които са 377 440, за да се стигне до общият брой от близо 900 хил. защитени.

„Това ни дава възможност да вземем решението, което взехме, свързано с мерките“, добави министърът.

Единствената надежда била свързана с увеличения брой ваксинирани - средно около 15 хил. ваксинирани на ден.

„Може би сме единствената държава в Европа, в която хората имат достъп до ваксина, стигат до нея и се отказват, защото не е избраната от тях ваксина. Има държави, в които нямат никакви ваксини, и такива, които работят с всички налични видове ваксини“, възмути се министърът на питания кога ще има избор на ваксини.

„Кое е разхлабено от днес?“

„Кое е разхлабено от днес?“, реагира Ангелов възмутено.

Отварянето на заведенията, които могат да работят само на открито било опит да се регулира процес, който и без това си бил налице.

„Ами това се случваше и преди - хората се събираха на големи групи в паркове, градинки. Сега може да го регламентираме“, каза министърът.

Театрите - сега били не с 50 процента, а с 30 на сто капацитет, фитнеси - били по същия начин. 

Балтов: Няма експоненциално нарастване на новите случаи

„Нямаме експоненциално нарастване на новите случаи“, произнесе се директорът на „Пирогов“ Асен Балтов.

„Наблюдава се постоянен запълващ се капацитет. Има области, които преживяха този пик и са в плато, докато други ги очаква леко увеличаване на случаите през следващите седмици. Заредени сме с всичко необходимо. Повечето пациенти имат остра нужда да са поставени на кислород, но не се наблюдава този натиск, който беше през ноември и декември“, рапортува той бодро.

От брифинга отсъстваше началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски. Здравният министър Костадин Ангелов обясни отсъствието му с радостни семейни ангажименти и поиска да не се търсят "някакъв тип неизказани неща". Мутафчийски е известен като последователен привърженик на по-строги ограничителни мерки, По време на втората вълна той доста време отсъстваше от брифингите, появи се отново с налагането на мерките в края на ноември.