Задължителната карантина за връщащите се от много държави в Африка беше отменена в сряда със заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов по-малко от месец, след като бе въведена. Облекченията влизат в сила от утре, 1 април. 

С актуализираната заповед връщащите се от редица африкански държави няма да са в карантина, ако при пристигане в България покажат отрицателен резултат от PCR тест, направен до три дни преди влизането. Карантината е възможно да бъде отменена и след пристигането в България, ако човек представи отрицателен резултат от PCR тест до 24 часа след влизането в страната.

Ако не бъде изпълнено нито едно от тези условия, пристигащите трябва да останат за 10 дни под карантина.

Държавите от Африка, за които това важи, са:

Египет, Алжир, Тунис, Мароко, Мали, Нигер, Чад, Судан, Еритрея, Етиопия, Сомалия, Централноафриканска република, Габон, Конго, Нигерия, Бенин, Того, Кот д'Ивоар, Либерия, Сиера Леоне, Гамбия, Сенегал, Буркина Фасо, Южен Судан, Гвинея, Гвинея-Бисау и Мадагаскар.

При въвеждането на задължителна карантина за връщащите се от държави в Африка имаше реакция от туроператорите, тъй като на континента се намират две от най-предпочитаните дестинации за българите в последните месеци - Египет и Занзибар. Танзания, част от която е Занзибар, не е включена в този списък на по-облекчени правила. Египет, Тунис и Мароко обаче са.

Нигерия, която е държавата, от която има предположения, че е тръгнал т. нар. нигерийски или африкански вариант на коронавируса, също е в списъка с по-облекчените правила.