Световната здравна организация (СЗО) препоръчва използването на ивермектин като лечение за коронавирус само в клинични проучвания, предаде Франс прес.

В прессъобщение на организацията, разпространено днес, се посочва: "Сегашните доказателства относно употребата на ивермектин за лечението на пациенти с COVID-19 са недостатъчни. Докато не са налични повече данни, СЗО препоръчва лекарството да се използва само в клинични проучвания".

Ивермектин е средство срещу паразити, създадено през 70-те години на миналия век, широко използвано за лечение на животни, а в някои случаи и на хора.

Лекарството показва висока ефективност срещу коронавируса в клетъчни култури и от пролетта на миналата година се използва в някои страни от Латинска Америка за облекчаване на симптомите на коронавирусна инфекция.

Лекарството премина успешно няколко изпитвания, но броят на участниците в тях беше малък, припомня агенцията.

С подобна позиция за въздържане от употреба на препарата при лечението на коронавирусната инфекция излезе преди около седмица и Европейската агенция по лекарствата. 

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) не препоръчва употребата на ивермектин за предпазване и лечение на COVID-19. Препаратът може да бъде включван единствено в добре контролирани клинични изследвания, беше становището на европейския регулатор.

Ивермектин не е одобрен за употреба срещу COVID-19 в Европейския съюз и EМА не е получавала искания за признаване на такова приложение на препарата.

Ивермектин под формата на таблетки е разрешен в ЕС срещу паразити, мехлеми на неговата основа се одобрени за третиране на кожни проблеми като розацея. Препаратът е разрешен за ветеринарна употреба при много животни срещу вътрешни и външни паразити.

"Заради скорошни медийни публикации за прилагането на ивермектин ЕМА оцени отново наличните доказателства от лабораторни изследвания, наблюдения, клинични изпитания и мета анализи. Лабораторните проучвания стигат до резултати, че ивермектин може да блокира репликацията на SARS-CoV-2, но при много по-високи дози от сега предписваните. Резултатите от клиничните изпитания варират, като някои от проучванията показват липсат на ползи, а други - потенциални ползи. Повечето изследвания, които оцени ЕМА, са малки и имат допълнителни ограничения като различни дози и прилагането и на друго лечение. ЕМА затова стигна до заключението, че наличните сега доказателства не са достатъчни, за да бъде подкрепена употребата на ивермектин срещу  COVID-19 извън клинични изпитания", е становището на европейския регулаторен орган.

От ЕМА подчертаваха и че нежеланите реакции ще се увеличават при по-високи дози, които ще са необходими, за да се постигне концентрация на ивермектин в белите дробове, която да подейства срещу COVID-19. В такива случаи не може да бъде изключена токсичността на препарата.

В България Изпълнителната агенция по лекарствата разреши на 15 януари употребата на медикамента и при хора, но не срещу COVID-19, а за лечение на стомашно-чревна стронгилоидоза, което е вид паразитоза (Според отчетите на Националния център за заразни и паразитни болести през последните години няма установени случаи.). Той се продава по лекарско предписание в аптеките. Произвежда се от "Хювефарма" на Кирил Домусчиев. Въпреки че ивермектин никога официално не е бил разрешаван за употреба за превенция или лечение на COVID-19, в страната имаше сериозна кампания по медиите, в която се включиха и популярни лекари, които поддържаха такава теза. За известно време ивермектин въпреки високата му цена се смяташе едва ли не за новата панацея.

Наложи се Българският ветеринарен съюз да излезе с декларация, в която предупреди, че ивермектин е силно токсичен и лесно може да се предозира, а неправилната му употреба може да доведе до страшни последици, дори и смърт.