Пореден тежък доклад за икономическото състояние на България пристигна от Световната банка. Експертите на институцията намалиха за втори път очакванията си към растежа на родната икономика за 2021 г. и според актуалните им данни той ще бъде най-много 2,6%. В същото време докладът показва, че може спокойно да се предположи, че размерът на публичните дългове ще расте, а преките чуждестранни инвестиции ще намаляват. 

Световната банка пише, че въпреки силния ръст на икономиката от средно по 3,6% в годините преди пандемията, България е останала най-бедната страна членка на ЕС, а конвергенцията ѝ с доходите и стандарта на живот в ЕС е едва 53%. Изрично е подчертано и лидерството в неравенствата, цитирайки индекса Джини, който показва, че България генерира "ограничено преразпределяне и неефективни социални политики".

"Потенциалът за растеж на България е също подкопан от управлението и институционалните слабости, както може да се види от данните за ниското обществено доверие в тях, лошото качество на публичните услуги и намалените преки чуждестранни инвестиции", пише още в доклада. 

Експертите на Световната банка казват още, че пандемията е разкрила редица проблеми в публичните услуги - здравеопазване, образование, социална защита и административни услуги. Подчертано е, че страната има "неадекватни и лоши програми за социално подпомагане и бавна дигитализация на административните услуги".

Очаквано - като огромен проблем пред икономическото възстановяване е посочен бавният темп на ваксинация на населението, което и според Световната банка е най-лошото представяне по този показател в ЕС. Препоръчва се публична кампания в полза на ваксинирането и повече политики, които да убедят населението, че това е пътят за излизане от кризата. 

Разбира се, отбелязано е и че България се намира пред избор за парламент и експертите казват, че от съществено значение за икономическото възстановявне е възможно най-бързото съставяне на кабинет. 

Междувременно подобна оценка за излизането ни от кризата направи и Международният валутен фонд. Според експертите на фонда България попада в категорията на страните, които най-трудно ще достигнат предепидемичните нива на развитие.

Припомняме, че няколко пъти вече министърът на икономиката Лъчезар Борисов обяви, че очаква България да преодолее кризата за 12 месеца. В същото време от ГЕРБ предвиждат, че ако управляват още 4 години, ще успеят да вдигнат нивото на БВП до 100 млрд. евро или 200 млрд. лв., при 117 млрд. лв. БВП за 2019 г. Тоест ще има ръст от почти 50%, което на практика означава, че в следващите години България ще показва ръст на икономиката си, сравним с този на Китай.