Докато си пиех тази сутрин първото кафе, една от световните телевизии ме зарадва много: най-сетне швейцарците решили, не знам дали с референдум, че жените в швейцарската армия вече не са длъжни под униформите да носят мъжко бельо. Можело пак да бъдат “по-феминин”, както казват в добруджанското село ГЕЛИНДЖИК.

Като бръкнах по-надълбоко в “нета”, видях, че някакъв психо-антропологически институт високо в Алпите  в Кантона Апенцел стигнал до заключението, че ако дамите в швейцарската армия захвърлят мъжките боксерки и ги сменят с нещо по-фино, по-ефирно или по-оскъдно като копринен “матриял”, това щяло да повдигне бойния дух на мъжката част на армията до височината на съседния Монблан. Самата представа на солдатите за женските прелести под униформите, покрити с нов модел бельо, щяла не само да повдигне бойния дух, но и да спести на фиска на Конфедерацията над три трилиона франка за закупуване на нови оръжейни системи, които иначе били още на чертежи.

Като споделих тази радостна вест през плета от къпини със съседа Йовчо, иначе счетоводител, той се почеса по обраслия с четина врат и каза:

”Ми не можеше ли и ние да предложим нов модел бельо за амазонките в нашата армия, да повдигнем духа на солдатите и опълчението и по този начин да спестим 3-4 милиарда за тежка железария?”

Йовчо отиде и по-нататък и намекна, че ако някои дами в парламента, политиката и администрацията решат и те така доброволно да повдигат духа на нацията и да налагат нов модел на устойчиво развитие, от който още повече да ни се възхищава целият прогресивен свят, то може и те да обновят или свият разходите за тази фина материя под официалните женски дрехи. Казах на Йовчо, че това е доста грубо фатмашко-балканско предложение и се отдалечих от къпиновия плет.

Малко след това каналът “Франце 24” ми предложи ожесточена дискусия на няколко огнени феминистки, които дискутираха дали в близко бъдеще бивши мъже минали през трансджендърството не трябва да поемат 50% от раждаемостта по света, за да се изравним... Този нов модел щял да доведе до нов социален мир и глобален просперитет. 

А иначе една много красива водеща на руската РТВ “Планета” ми показа един още по-огнен репортаж от някакво курортно село край Москва. Там, в огромната си къща като на български олигарх край Копринените поли на Витоша, нежни като под-униформата на  мил майор от Свис Army, един руски бандит, собственик на няколко охранителни фирми, водеше неравен бой с няколко дивизии от елитната Национална гвардия. Красивата репортерка каза, че не се знае какво е станало с няколкото тигъра, една черна пантера и един крокодил Гена от частния зоопарк на бандюгата. Красивата му къща гореше в пламъци, тигрите не се виждаха, а в Свердловска губерния още един руски министър го арестуваха за дребни суми от няколкостотин милиона.

На това Йовчо саркастично сподели през къпиновия плет, че Путин не си поплювал... Даже Байдън бил забелязал това.

И тогава една още по-магнетична водеща от БНТ ни показа как да ползваме новите машини като гласуваме в неделя. Същите, за които нашият Питагор казва, че са ненадеждни. Под красивия поглед на водещата двама доброволци се справиха бързо с предизборното уравнение за ползване на машините. Казаха, че било лесно и сигурно. Ще видим идния понеделник, иншаллах!

Обаче Йовчо Счетоводителят отвъд къпиновия плет не беше доволен:

”Единствено не разбрах от телевизионния урок как може да преметнем машината?”

Къщата на Йовчо има 8 външни асансьора.

Но да не задълбаваме....