Конституционният съд в Германия спря изготвянето на закон, с който Бундестагът да може да гласува одобряване на помощите, които ЕС иска да отпусне за щетите от пандемията. Става дума за Фонда за възстановяване от 750 милиарда евро. Законът ще регулира юридически одобрението от германска страна – той ще важи за процедури на ЕС до 2027 година.

Съдът в Карлсруе обаче го спря, след като жалба срещу него подадоха противници на закона, обединени около бившия шеф на „Алтернатива за Германия“ Бернд Луке. Спирането на работата по закона ще важи до обявяване на решението на КС.

Подателите на жалбата не са съгласни да се вземат дългове, за които да отговарят всички финансово.

ЕС може да започне да отпуска кредити и изплащания от Фонда едва когато всички 27 страни членки ратифицират решението. 

Финансовият министър Олаф Шолц обяви обаче, че въпреки забавянето е уверен, че Германия ще ратифицира споразумението навреме.

ЕК очаква всички страни да одобрят Фонда до средата на годината

Европейската комисия е убедена, че няма проблем законността на решението на ЕС за Фонда за възстановяване, коментира говорителят на ЕК Балаж Уйвари. Важно е то по най-бързия начин да бъде одобрено от всички страни членки на ЕС. До този момент това са направили 16 държави.

От ЕК също така изтъкват, че самият фонд не е поставен под съмнение от назционален съд в Германия. И в Комисията са убедени, че германският Конституционен съд ще реши бързо случая с наложената от него временна мярка.

Целта на ЕС остава гаранцията, че одобряването във всички страни членки ще завърши до края на второто тримесемчие на годината, т.е. до средата на 2021 г.