Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Конституционният съд в Германия спря изготвянето на закон, с който Бундестагът да може да гласува одобряване на помощите, които ЕС иска да отпусне за щетите от пандемията. Става дума за Фонда за възстановяване от 750 милиарда евро. Законът ще регулира юридически одобрението от германска страна – той ще важи за процедури на ЕС до 2027 година.

Съдът в Карлсруе обаче го спря, след като жалба срещу него подадоха противници на закона, обединени около бившия шеф на „Алтернатива за Германия“ Бернд Луке. Спирането на работата по закона ще важи до обявяване на решението на КС.

Подателите на жалбата не са съгласни да се вземат дългове, за които да отговарят всички финансово.

ЕС може да започне да отпуска кредити и изплащания от Фонда едва когато всички 27 страни членки ратифицират решението. 

Финансовият министър Олаф Шолц обяви обаче, че въпреки забавянето е уверен, че Германия ще ратифицира споразумението навреме.

ЕК очаква всички страни да одобрят Фонда до средата на годината

Европейската комисия е убедена, че няма проблем законността на решението на ЕС за Фонда за възстановяване, коментира говорителят на ЕК Балаж Уйвари. Важно е то по най-бързия начин да бъде одобрено от всички страни членки на ЕС. До този момент това са направили 16 държави.

От ЕК също така изтъкват, че самият фонд не е поставен под съмнение от назционален съд в Германия. И в Комисията са убедени, че германският Конституционен съд ще реши бързо случая с наложената от него временна мярка.

Целта на ЕС остава гаранцията, че одобряването във всички страни членки ще завърши до края на второто тримесемчие на годината, т.е. до средата на 2021 г.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.