Словашкият премиер Игор Матович съобщи изненадващо снощи, че подава оставка и ще размени поста си с финансовия министър Едуард Хегер, проправяйки път за излизане от правителствената криза, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Смяната начело на правителството беше огласена в Братислава след консултации между партийните лидери на три от четирите партии в управляващата коалиция.

Матович отправи предложението си на брифинг, предаван от местни медии. В брифинга участваше и Хегер, който също като премиера е член на партия „Обикновени хора и независими личности“ (ОЛаНО). Матович предложи размяната след среща с ръководителите на влизащите в управляващата коалиция партии „Ние сме семейство“ (НСС) и партия „За люди“ („За хората“). Хегер заяви, че е готов да оглави правителството. „Приемам това политическо предизвикателство“, заяви той. Според него НСС и „За люди“ са съгласни с това решение. Партията „Свобода и солидарност“ също приема положително предложението на ОЛаНО и се връща в управляващата коалиция, която беше напуснала, отбеляза ТАСС.

Хегер обяви преговори с всички коалиционни партньори и каза, че утре ще се срещне със словашката президентка Зузана Чапутова. Според конституцията президентът назначава официално премиера.

Управляващата коалиция изпадна в сериозна криза заради спорове за политиката за справяне с коронавируса и след решение на премиера Матович да купи руската ваксина против коронавируса „Спутник V„ без знанието на коалиционните партньори, посочва Ройтерс. Премиерът дори лично посрещна ваксините на летището. В рамките на дни подадоха оставка шестима от 16-те членове на кабинета. Критици на коалицията обаче заявиха, че основният проблем не е ваксината, а „нетърпимият управленски стил“ на Матович.

Преди седмица премиерът вече предложи да подаде оставка при определени условия, включително всичките му критици в коалицията да напуснат правителството, припомня ДПА.

Според проучване на общественото мнение, цитирано от Франс прес, над 80 на сто от словаците искат оставката на Матович.

„Премиерът подава оставка - като по този начин предотвратява нови избори. Това, което може да изглежда парадоксално за чужденците, твърде добре съответства на вътрешната логика на сериозната правителствена криза, която разтърсва Словакия от седмици (...) Разпадането на четирипартийната коалиция, която напоследък става все по-вероятна, очевидно е избегнато засега“, коментира в. „Щандард“ в съседна Австрия.

Две партии в коалицията заплашиха да се оттеглят, ако г-н Матович остане на мястото си, припомня „Политико“. „През последните десет дни шестима министри подадоха оставки, за да го принудят да се откаже“, пише изданието. В замяна на напускането си премиерът първо поиска Ричард Сулик, неговият министър на икономиката в оставка и основател на либералната партия „Свобода и солидарност“, да не бъде част от новото правителство. Премиерът се опита да придаде на оттеглянето си религиозна нотка в навечерието на католическия Великден, който е идната неделя.

„В навечерието на Страстната седмица, която празнуваме като символ на страдание, жертви и прошка, реших да направя жест към хората, които поискаха моята оставка“, каза Матович от правителствената централа в Братислава.

Неговото едностранно решение да внесе ваксината „Спутник V“ „доведе до порицание от президента Зузана Капутова и породи опасения от поставяне под въпрос на външната политика на страната членка на ЕС и НАТО“, отбелязва Блумбърг. Матович „многократно е търсил оригинални отговори на пандемията“, добавя агенцията. Например той се опита да тества всички възрастни в страната 5,5 милиона души. Но неговата личност, откакто дойде на власт през февруари 2020 г. с програма за борба с корупцията, често поражда проблем.

Ако аферата с ваксините беше причината за кризата, това очевидно не е единствената причина. „Същността на проблема се крие от самото начало в стила на управление на Матович, неспазването на споразуменията и постоянното провокиране на конфликти (...) Неговото правителство падна, защото не сметна за необходимо да има мнозинство в парламента за приемане на закони “, се казва в коментар, публикуван на сайта „Правда“. „Премиерът също „ритна“ своите коалиционни колеги и нашите европейски партньори“, настоява текстът.

Част от словашката преса го обвинява, че причинява загуба на време в страна, където коронавирусът е убил 9500 души. „Той танцуваше по ръба на пропастта, която щеше да погълне правителството му“, коментира всекидневникът СМЕ. „Управляващата коалиция казва, че е научила уроци от кризата. Само следващият период ще покаже дали случаят е такъв. Ако техният крехък мир има някакъв шанс да оцелее след още една пресконференция на Игор Матович“, добавя вестникът.

Кризата е оказала пагубен ефект върху словаците, казва „Денник Н“. „Загубихме март в коалиционната кавга. Резултатът е умора, отвращение и обществено недоверия. Има нови хиляди хора, които по-малко вярват в политиката“, съжалява всекидневникът.

Хегер, бивш бизнесмен, влязъл в политиката само преди пет години, е описан от „Денник Н“ като „харизматичен“ и благочестив християнин. Опозиционните социалдемократи описват ремонта на правителството като „абсолютен фарс“ и вижда в Хегер потенциална марионетка.