Много е важно в България да има честни избори, признати от всички. Това, което България не може да си позволи, е повече хаос. Това коментира пред бТВ политологът Иван Кръстев.

"Това, което не можем да си позволим, е да излезем след 4-6 дни и да се окаже, че имаме нелегитимни избори. Не знам дали хората си дават сметка това какво означава.  В какъв цикъл бихме влезли?", добави той.

Ако хората решат да излязат да гласуват, рискът не е повече, отколкото ако отидат до магазина, посочи Кръстев.

"Как пандемията ще се отрази върху изборите? Ако съм напълно честен - не знам. Различните избори в света по време на пандемията имаха напълно различни резултати", каза още той.

Според Кръстев вероятно може да се очаква по-ниска избирателна активност, но такава е щяло да има "независимо дали сме в пандемия или не".

Той отбеляза и как "всички говорят за пандемия, с изключения на тогава, когато става дума за избори". "Пандемия и избори вървят паралелно." 

Както през март миналата година, никой не е знаел какъв ще е ефектът от пандемията върху живота въобще, сега при новата ѝ вълна не е известно как тя ще повлияе на политическите системи, смята анализаторът.

Кръстев се спря и на някои особености на сегашната ситуация.

Отношението към смъртта

"Ние сме спрели да приемаме смъртта като естествена. По начина, по който се държи светът в тази пандемия, по начина, по който се държат правителствата, имам чувството, че те обещават това, което и Господ не е обещавал - че ще бъдем безсмъртни. Всяка смърт се мисли или като престъпление, или като медицинска грешка. Начинът, по който ние се отнасяме към смъртта, е най-силното ми усещане от тази пандемия.

Едно от изумителните неща на тази пандемия е, че много по-малко хора умряха, но мислим много повече за смъртта. Така е по две причини. Едната е заради медиите. Второто е, защото сега живеем в съседната стая със смъртта. А преди са живеели с нея в същата стая. По време на пандемията влезе в същата стая. Изведнъж цялата уязвимост на хората, на обществата - това е нещото, което излезе по време на пандемията", сподели Кръстев.

За загубените свободи

"Когато дадете на един войник автомат, много трудно е след това да му вземете автомата и да му върнете лъка. Изведнъж правителствата, държавите получиха инструмент за социален контрол, който не са използвали преди. За разлика от предни кризи хората се оказаха много по-готови да се съгласят да им ограничат права и свободи в сравнение с предишни ситуации - примерно при антитерористичните закони", посочи той.

Според анализатора едва ли ще има връщане към това, което е било преди нормално. Дори и заради факта, че по време на пандемията емигрирахме в "едно виртуално нормално".

Ваксините разделиха света

Кръстев коментира и силното разделение, което идва в света и вътре в обществата по линията на ваксинирани- неваксинирани.

"Ваксините много разделиха света. 90 процента от ваксините в момента са в най-богатите страни на планетата. Излезе големият парадокс - примерно вътре в западните общества има солидарност по отношение на ваксинирането, има много голяма грижа за по-възрастните хора, но солидарността трудно прекрачва границите на отделните държави. В момент на криза всеки се грижи за собственото си население. Това е много очевидно и след пет-десет години ние ще видим резултата от това разделение." 

Невероятната неготовност на ЕС да поема риск

По време на пандемията ЕС е показал "невероятна неготовност да се поема риск". Притеснителна била идеята, че може да има решения, които носят нулев риск. Кръстев даде за пример - спирането временно на ваксинацията с "АстраЗенека". И на аналгина пише, че причинява странични ефекти. Дори и когато пресичате на пешеходна пътека, няма 100 процента гаранция за безопасност, аргументира се той.

"Има политически елити, за които страхът от поемането на отговорност, е по-важното от каквото и да е било", отбеляза Кръстев.

Той отчете, че в сегашната ситуация положението на правителствата е много тежко, но никога няма да разбереш кой е успял, кой - не. Поне докато не минат няколко години и не видиш всички последици, комплексно.