Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Хиляди жени излязоха на протест в Истанбул в опит за защита на правата си заради решението на президента Реджеп Ердоган Турция да оттегли подписа си под Истанбулската конвенция - документа на Съвета на Европа срещу домашното насилие.

В редиците на силите на реда също имаше дами. 

 

По данни на Световната здравна организация около 38% от жените в Турция са подложени на насилие у дома и това им се е случвало поне веднъж в живота. За сравнение средната стойност за страните от ЕС е 25%. 

Решението на властите в Анкара дойде през седмицата, а аргументите са подобни на тези в европейски страни - как едва ли не конвенцията насърчавала хомосексуални връзки и т.н. В документа такова нещо не пише, в него става дума за защита от насилие, основано на пола и социалната роля. 

Жените, излезли на протест в Истанбул, смятат, че с оттеглянето на подписа на Турция тяхната безопасност се поставя под въпрос. 

"Не се кланяй" - това беше призивът от транспаранти на дамите, обърнати към полицаите с щитове и палки. 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.