Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Разширението на газохранилището „Чирен“ е ключово за енергийната ни диверсификация и за либерализацията на пазара. То ще даде възможност да съхраняваме огромни количества природен газ, доставен на конкурентни цени.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на видеоконферентната церемонията за сключване на договора за проектиране на надземните съоръжения на газовото хранилище „Чирен“, които са част от проект за разширяване капацитета на газохранилището, цитиран оп пресцентъра си.

Договорът на стойност от близо 5,3 млн. лв. беше сключен между представители на „Булгартрансгаз“ и на изпълнителя „ПГХ ЧИРЕН-ИНЖЕНЕРИНГ" ДЗЗД, в който участват дружества от Германия, Словакия и България. В рамките на следващите 10 месеца изпълнителят ще има за задача да изработи инвестиционния проект за изграждането на надземната част за разширението: нова компресорна станция с прилежащи съоръжения, газо-измервателно съоръжение, възли за сепарация, подгряване и осушаване и др.

Представителите на изпълнителя – Бенджамин Бекер от германската компания „DIAG Industries GmbH“ и Петер Пеник от словашката „GasOil Technology“ се включиха чрез видеоконферентна връзка:

„Направили сте правилен извор. Заедно с нашите български партньори ще реализираме проекта“, заяви Бенджамин Бекер. „За нас е голямо щастие и чест да участваме в този проект. Ще докажем опита на компанията при неговата реализация“, заяви от своя страна Петер Пеник. 

Разширението на ПГХ „Чирен“ е „проект от общ интерес“ за Европейския съюз и приоритетен проект на инициативата „Три морета“. Целта му е да бъде увеличен капацитетът за съхранение от 550 млн. куб метра на 1 млрд. куб метра и капацитетите за добив и нагнетяване от 3.5-4 млн. кубика дневно до 8-10 млн. дневно, което е 60% от пиковото национално потребление.

Планира се изграждането на всички съоръжения да завърши до средата на 2024 г. 

"Проектът е в синергия с терминала за втечнен газ в Александруполис, в който българската държава чрез „Булгартрансгаз“ ЕАД е акционер, както и с Интерконектора Гърция-България и газопровода TAP. Разширението на ПГХ „Чирен“ ще даде възможност за гъвкавост, конкурентност и сигурност на снабдяването, и пълноценно използване на възможностите за доставки от нови доставчици – LNG, азерски газ и други. Чрез съществуващата мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД и съседните страни потенциалните ползи достигат до Сърбия, Босна и Херцеговина, Румъния, Гърция, Северна Македония и Молдова", пишат още от пресслужбата на правителството.

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.