СИМОНА РУСЕВА

Посланията на Черния паяк - така са известни във Великобритания писмата на принц Чарлз заради разкривения му почерк.

Това може и да е майтап. Но съвсем не е шега процесът, който в. “Гардиън” води от девет години срещу британския престолонаследник по подозрение в лобизъм.

След поредица съдебни провали сега по казуса предстои да се произнесе Върховният съд на Обединеното кралство.

Според “Гардиън” принц Чарлз е изпратил най-малко 27 писма до 7  министерства в Лондон за периода септември 2004 – април 2005 г. Има подозрения, че Чарлз е оказвал натиск при взимането на политически решения. Като престолонаследник той е длъжен да спазва неутралитет, както това винаги прави майка му – кралица Елизабет II.

Синът й обаче държал да изказва мнение по различни теми и водел настъпателен курс, твърди “Гардиън”.

Стилът на Чарлз във въпросните писма бил доста емоционален. Той дори подчертавал дебело пасажи, които смятал за особено важни, на много места поставял удивителни знаци.

След поредица загубени процеси по искания на “Гардиън” писмата да станат публично достояние, през 2012 г. разследващият журналист от вестника Роб Ивънс подал поредната жалба. Той се позовал на закона за достъп до информация. Съдът уважил молбата, но главният прокурор Доминик Грийв наложил вето. Той се аргументирал с факта, че в писмата си принц Чарлз бил крайно откровен и изразявал дълбоко лични мнения. Така съществувала опасност поданиците да не гледат на него като на неутрална личност, а той трябвало да е точно такъв като бъдещ крал. Евентуално публикуване на “личната му кореспонденция” щяло да разклати монархията.

Последва жалба на “Гардиън” и през март т. г. по-горна инстанция се произнесе в полза на публикуването на писмата. И не само това – съдът определи, че главният прокурор е наложил вето противозаконно и трябва да заплати разноските по делото.

Главният пазител на закона обжалва решението и така се стигна до разглеждането на казуса от Върховния съд. Негов 7-членен състав заседава от вчера. Очаква се висшите магистрати да се произнесат още тази седмица.