Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

При закрити врата два съдебни състава решават да останат ли за постоянно в ареста петима от шестимата обвиняеми за шпионаж в полза на Русия. Петър Петров е първият, за когото един от съдебните състави стана ясно, е уважил искането на Прокуратурата за постоянен арест, съобщават БНР и БНТ.

Мерките за неотклонение се гледат от Софийския военно- окръжен съд, а медиите няма достъп до столичната Съдебна палата.  

Пет отделни са исканията за постоянен арест, които бяха внесени тази сутрин малко след 6 ч. днес. 

За един от обвиняемите няма искане за постоянен арест, защото той е съдействал на разследващите, направил е пълни самопризнания и е освободен срещу парична гаранция.

Петров е заместник-директор на Дирекция "Планиране, програмиране и бюджет" в Министерството на отбраната. При обиски в кабинета и дома му са намерени документи с поверителен гриф на НАТО, твърдят източници на "По света и у нас". Петров е награждаван от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Според адвоката му Петър Петков, доказателства, че е изнасял класифицирана информация няма и затова най-тежката мярка ще бъде обжалвана пред следващата инстанция. На обратното мнение обаче беше военният прокурор Стоян Лазаров, който лаконично коментира, че доказателствата срещу групата за шпионаж за многобройни. 

Другите, за които се чака решение, са завеждащ регистратура "Класифицирана информация" в Народното събрание (Любомир Медаров), действащ служител на Военното разузнаване, както и бивш ръководен кадър там, за когото се предполага, че е нареченият от прокуратурата "резидент" (Иван Илиев), и гражданско лице, описание зад което може да бъде разпозната съпругата на резидента, за която стана ясно, че е с българско и руско гражданство и е била връзката между съпруга си и служител на руското посолство.

От видеото, разпространено от прокуратурата в петък, се разбра, че Петров и “Резидента” са се срещали по тъмно, за да играят тенис. Именно там е ставала размяната на секретна информация и пари, между служителя на МО и вербувалия го Илиев. Оперативната информация сочи, че на същите кортове Петров е засичан и с началника на отбраната Ефтим Ефтимов, посочва БНТ.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.