Американски съд повдигна обвинение на швейцарския хакер Тили Котман, който е заподозрян в организиране на проникване в десетки хиляди камери за наблюдение в САЩ в началото на месеца, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Живеещият в швейцарския град Люцерн 21-годишен Котман е обвинен в компютърно проникване и кражба на данни и идентификатори за самоличност от 2019 г. до наши дни, се казва в изявление на правосъдното министерство на САЩ.

"Кражбата на идентификатори и данни и публикуването на сорс кодове и деликатни и патентовани информации в интернет не са защитени от свободата на словото. Това е кражба и измама", заяви прокурорката от щата Вашингтон Теса Горман.

Името на Тили Котман, известен и с никовете "deletescape" и "tillie crimew", се появи в американските медии след хакването на наблюдателни камери на калифорнийската стартъп "Веркада", монтирани в заводи на "Тесла", болници, затвори, училища и други организации, последвано от публикувани на откраднатите кадри в интернет.

Правителството на САЩ обвинява младежа и съучастниците му за хакерски атаки срещу десетки фирми и държавни ведомства и публикуването на поверителни данни на над 100 физически или юридически лица в интернет.

Министерството на правосъдието изброява редица кибератаки в щата Вашингтон, по-специално срещу производител на военно оборудване през април 2020 г., както и срещу автомобилостроител и инвестиционна фирма през януари, за които то подозира Котман.

Министерството съобщи, че миналия петък швейцарските власти са извършили обиск на жилището на Котман в Люцерн в сътрудничество с ФБР.