Състоянието на Доналд Тръмп е намаляло с около 700 млн. долара - до 2,3 млрд. долара - по време на президентския му мандат.

Това показва индексът на "Блумбърг" за финансите на бившия американски президент, който напусна компаниите си, влизайки в Белия дом през 2016 г. до 2021 г., след като загуби изборите за нов мандат начело на САЩ.

Според анализа една от причините за това, което Тръмп заварва в бизнес империята си, е и пандемията от коронавирус, която тежко удари сектори, в които се развиват компаниите на бившия държавен глава - офис сгради, хотели, голф-клубове и курорти търпят загуби, а и активите - след които имоти и самолети, се обезценяват. Но не само. Щурмът на Капитолия и последиците от него за самия Тръмп, както и негови политически позиции, вредят на бранда "Тръмп".

"Блумбърг" анализира финансови документи и други данни от май 2016 до януари 2021 г., за да калкулира богатството на Тръмп преди и след мандата му в Белия дом. Агенцията прави кратък обзор за всеки от бизнесите и имотите - офис сградите в Ню Йорк, Сан Франциско и др., хотелските комплекси във Вашингтон, Маями, Палм Бийч, голф комплексите, в това число зад граница и т.н.

Спадът на приходи от хотелите е 42% за периода 2015-2020 г.,  при голфа е около 19 на сто, обезценяването на бизнес сградите според данните е с около 26%, а постъпленията от "други имоти" падат с 85 на сто.

Оказва се, че дори от книгите си бившият президент на САЩ, той губи пари. Името на Доналд Тръмп стои на поне 19 книги, като се започне от "Изкуството на сделката" (“The Art of the Deal”) от 1987 г. и "Изкуството на завръщането" (“The Art of the Comeback.”), публикувана десетилетие по-късно. Според данните на "Блумбърг" приходите от продажби са спаднали над 7,4 пъти - като се сравняват данни от 2015 г. и края на 2020 г.