Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Държавата ще опита да набере нов дълг от 300 млн. лв. от вътрешните пазари. Това ще стане през обявената за след седмица емисия от държавни ценни книжа, съобщиха от Българската народна банка. Министерството на финансите ще предложи облигации с матуритет от 5 години при нулева лихва. 

Това ще бъде четвърти опит за набиране на нов дълг от началото на година. Първите два пъти бяха успешни и при тях държавата успя да набере финансиране от 500 млн. лв. Миналата седмица обаче експертите на МФ се отказаха от предложенията по обявен търг за 200 млн. лв. заради не особено високия интерес на инвеститорите и заради предложената висока доходност. 

Сега предстои нов рунд, на който ще се търсят със 100 млн. лв. повече. Ако той бъде успешен, това би означавало, че за 3 месеца държавата ще е изтеглила общо 800 млн. лв. от вътрешния пазар. Според закона за държавния бюджет за 2021 г. МФ има правото да получи като дълг до 4,5 млрд. лв. Тоест свободни за теглене ще останат 3,8 млрд. лв., които според експерти може да бъдат търсени, ако се наложи, и от международните пазари. 

Обявеният от БНБ търг идва само няколко дни след като именно централните банкери предупредиха в своя икономически преглед, че ако пандемията се влоши, е твърде вероятно да стигнем до ниво на рискове за бюджета и увеличен дълг, спрямо очакванията. Тоест - възможна е актуализация на бюджета, защото МФ не може да надвиши прага от 4,5 млрд. лв. без санкцията на парламента. 

Миналата година бе една от тежките във фискално отношение, поне за дълга, като правителството изтегли 1,2 млрд. лв. от вътрешните пазари и 5 млрд. лв. от международните. 

Общата стойност на родния дълг нарасна до 23% през 2020 г., но все още е далече от максималните допустими стойности, според критериите от Маастрихт, когато се смята, че дългът става проблемен.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.