Евродепутати изказаха днес опасенията си заради бързо разпространяващите се варианти на COVID-19 в ЕС и най-вече от факта, че процентът на ваксинираните в Съюза остава по-нисък от очакваното. Те изразиха опасения заради липсата на данни за ефективността на наличните ваксини срещу различните щамове.

Това стана на заседание на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европарламента. В него участваха представители на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), Европейския център за предотвратяване и контрол на заболяванията (ECDC) и Световната здравна организация (СЗО). Експертите информираха депутатите за ситуацията със съществуващите сега мутации на вируса, както и за ефективността на препаратите срещу различните щамове.

Редица депутати изтъкнаха, че капацитетът на някои страни е малък или нулев по отношение на геномното секвениране, т.е. анализирането на проби от вируса. Това означава, че разпространението на щамовете и техният ефект не могат да бъдат нормално наблюдавани.

Експертите бяха питани също за процеса на одобряване на актуализираните ваксини, ролята на имунизационните сертификати и безопасността и страничните ефекти на съществуващите препарати.

Според ECDC вариантите се предават по-лесно и са по-тежки. Съществуващите в момента ваксини могат да бъсат само частично или значително по-слабо ефективни срещу тях. По тази причина рискът, свързан с по-нататъшно разпространение на COVID-19, днес е оценен от висок до много висок.

От СЗО смятат, че ваксините, които се разработват в момента или са вече одобрени, се очаква да осигурят поне някаква защита срещу новите мутации. Ако се окаже, че някоя от тях е по-неефективна срещу един или повече варианти, съставът й може да бъде приспособен за защита срещу тях.