Еврокомисията е готова да предложи затягане на визовите режими с някои трети страни, ако те не сътрудничат достатъчно с ЕС при реадмисията на мигранти.

Това заяви днес еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Тя говори след видеоконференция на вътрешните министри на страните членки.

Йохансон отказа да назове имената на държавите. Тя само уточни, че те ще бъдат избрани измежду общо 39, споменати в доклад на ЕК. Докладът показва в каква степен те са сътрудничели на Съюза при връщането и реадмисията през 2019 г.

„Сега е време за действие. По предложение на португалското председателство трябва спешно да се разберем за ограничен брой страни, върху които да се фокусираме и да изготвим график, за да преговарят с тях ЕК заедно със страните членки. И ако не постигнем достатъчен напредък, съм готова да предложа на Съвета на ЕС още това лято ограничения във визовата политика“, заяви Илва Йохансон.

Тя обаче веднага допълни, че ЕК е готова също така да предложи по-либерална визова политика. И изтъкна, че сътрудничеството ни ЕС с трети страни не е само за визите, а трябва да включва всички сфери.

Пактът за миграцията и убежището ще бъде подробно обсъден в понеделник, когато ще се състои „джъмбо“ съвет. Той ще е с участието на министрите на вътрешните и на външните работи от страните членки на ЕС.

Друг важен въпрос, обсъден на днешната видеоконференция, е за скорошното предложение на ЕК за директива за устойчивостта на ключово важната инфраструктура в ЕС.

„Въпросът не е само в транспорта и енергетиката, а задълбочен подход в 10 сфери на действие“, изтъкна португалският министър на вътрешната администрация Едуарду Кабрита.

Става дума за гарантиране на сигурността на обществените места, свободата на посещение на църкви и културни мероприятия, като бъдат избегнати заплахите от терористични атаки.