Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Еврокомисията е готова да предложи затягане на визовите режими с някои трети страни, ако те не сътрудничат достатъчно с ЕС при реадмисията на мигранти.

Това заяви днес еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Тя говори след видеоконференция на вътрешните министри на страните членки.

Йохансон отказа да назове имената на държавите. Тя само уточни, че те ще бъдат избрани измежду общо 39, споменати в доклад на ЕК. Докладът показва в каква степен те са сътрудничели на Съюза при връщането и реадмисията през 2019 г.

„Сега е време за действие. По предложение на португалското председателство трябва спешно да се разберем за ограничен брой страни, върху които да се фокусираме и да изготвим график, за да преговарят с тях ЕК заедно със страните членки. И ако не постигнем достатъчен напредък, съм готова да предложа на Съвета на ЕС още това лято ограничения във визовата политика“, заяви Илва Йохансон.

Тя обаче веднага допълни, че ЕК е готова също така да предложи по-либерална визова политика. И изтъкна, че сътрудничеството ни ЕС с трети страни не е само за визите, а трябва да включва всички сфери.

Пактът за миграцията и убежището ще бъде подробно обсъден в понеделник, когато ще се състои „джъмбо“ съвет. Той ще е с участието на министрите на вътрешните и на външните работи от страните членки на ЕС.

Друг важен въпрос, обсъден на днешната видеоконференция, е за скорошното предложение на ЕК за директива за устойчивостта на ключово важната инфраструктура в ЕС.

„Въпросът не е само в транспорта и енергетиката, а задълбочен подход в 10 сфери на действие“, изтъкна португалският министър на вътрешната администрация Едуарду Кабрита.

Става дума за гарантиране на сигурността на обществените места, свободата на посещение на църкви и културни мероприятия, като бъдат избегнати заплахите от терористични атаки.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.