Натовареният да състави либийско правителство Абдел Хамид Дбейба е предложил кабинет на широкото единство от 35 членове, съобщи днес канцеларията му, преди планирано парламентарно заседание в понеделник, когато ще бъде обсъдено утвърждаването му, предаде Ройтерс, съобщава БТА.

Списъкът на кабинета беше обект на усилени преговори сред воюващите фракции и влиятелните регионални и политически лидери в Либия, но високопоставен служител каза, че разговорите продължават по въпроса дали броят на министрите да бъде намален.

Два много близки варианта на списъка, показани на Ройтерс от либийски длъжностни лица, включват бившия министър на културата Ламия Босидера като първи дипломат и Халед Мазен като министър на вътрешните работи.

Дбейба ще бъде и министър на отбраната, според списъците. Те включват също двама зам.-премиери от източната и от западната част на Либия.

Чрез ръководен от ООН преговорен процес в Женева Дбейба беше избран в началото на миналия месец да оглави временно правителство на единството, което да надзирава подготвителния период преди планирани избори в края на тази година.

От години Либия е разделена между международно признатото правителство на националното съгласие в Триполи и базираната в източната част на страната Либийска национална армия (ЛНА) на Халифа Хафтар.

Разделеният парламент възнамерява да се събере в понеделник в град Сирт, който е на фронтовата линия и е под контрола на Хафтар.

Някои базирани в западна Либия депутати казаха, че може и да не присъстват заради разположените в Сирт руски наемници. Източник от ЛНА каза, че наемниците са се изтеглили от фронтовата линия и от летището. Главният крайбрежен път през фронтовата линия в Сирт още не е отворен, макар че някои членове на парламента казаха, че очакват до днес да бъде отворен.