Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Човечеството изхвърля 1,03 млрд. тона храна, или 17% от всичко произведено всяка година, сочи нов доклад на ООН.

Данните са за 2019 г. и са събрани от Програмата за околна среда на ООН и британската благотворителна компания WRAP.

Основният дял - близо две трети - се изхвърля от домакинствата. 26% - от заведенията за хранене, а 13% - от магазините. 

При това, тези числа не включват производствените или логистичните загуби. Те е трудно да се изчислят, но според доклада, ако бъдат включени в сметката, реално около 1/3 от всичката произведена храна се изхвърля.

Същевременно, сочат данните, през 2019 г. над 820 млн. души по света са гладували.

Според авторите това води и до сериозни вреди за околната среда - изхвърлената храна гние и освобождава метан. До 10% от парниковите газове, които водят до покачване на глобалната температура, са в следствие на това.

Какво е решението?

За голяма част от света добро решение би било да имат хладилник. Нещо, с което сме свикнали в Западния свят, е рядкост по света. В Индия, например, около 70% от хората нямат хладилинк в дома си. В развиващите се държави около 23% от произведената храна се губи заради липса на охлаждане.

Друга стратегия е да се промени подходът към изхвърлената храна. В някои части на света, вместо да отиде на сметището, хранителният отпадък се праща за компостиране. Според анализ разширяването на тези практики в САЩ например би довело до отклоняване на 9,3 млн. тона храна от сметищата всяка година, които могат да бъдат употребени за хранене на животни или почва.

В първия свят пък е налице друг казус - етикетите на храните. Практика в момента на повечето производители е да пишат "използвайте преди" дадена дата, но това не е индикация за кога храната ще се развали, а докога ще запази напълно вкусовите си качества. На практика много храни остават напълно безопасни дни след тази дата.

Съществуват и решения на индивидуално ниво, които всъщност не са нови, а забравени стари - например ферментацията на зеленчуци, които могат да се развалят. Всеки е напълно способен да направи туршия у дома си. Остатъците от храна - като обелки, краища на зеленчуци и прочие - пък могат да се ползват за бульони.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.