Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

И вълкът сит, и агнето цяло! Горе-долу така изглеждат предложенията на КНСБ до новото правителство. От синдиката настояват да се замразина възрастта за пенсиониране за всички категории на труд през 2015 година, а в същото време минималната работна заплата да се увеличи на 400 лева.

Освен това КНСБ иска незабавно да стартира съвместната работа по пенсионната реформа, с основна цел стабилизиране на системата и подобряване на адекватността на пенсиите и обезщетенията чрез плавно вдигане на осигурителните вноски.

Повишаването на доходите е наложително, за да се преодолее продължаващата вече 15 месеца тенденция на дефлация у нас, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

От КНСБ настояват също за въвеждане на необлагаем минимум, съчетан с прогресивно подоходно облагане и предупреждават за протестна готовност, ако не бъдат запазени сегашните условия за пенсиониране през следващата година.

От профсъюзите са категорични, че е необходима нова политика на доходите.

КНСБ вече разпространи декларация, в която се отбелязва, че темповете на номинален ръст на средната работна заплата рязко са спаднали от началото на 2014 г. Ако през предходните пет години ръстът на доходите бе между 6 и 12 на сто, то за първите девет месеца на настоящата година увеличението им е едва около 2,3 на сто, обясниха от синдиката.

Затова от КНСБ апелират към правителството и работодателите за разработване на спешен пакет от мерки за повишаване на доходите в страната за най-уязвимите слоеве от обществото - пенсионери, социално слаби граждани, работещи бедни, безработни и хора с увреждания.

Освен че искат още догодина минималната работна заплата да стане 400 лв. от КНСБ настояват и правителството да гарантира ръст на най-ниските доходи през целия 4-годишен период на управление. Според профсъюза целта трябва да бъде в края на 2018 г. средната работна заплата да възлиза на 50% от средната в държавата.

Според представителите на синдиката трябва да се изработи механизъм за ежегодно договаряне на минималната работна заплата, който да се опира на социални и икономически критерии и показатели.

Новата политика по доходите трябва да бъде заложена още с приемане параметрите на Бюджет 2015 г., подчертават от синдиката.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.