Иран е свързан с неотдавнашен петролен разлив край бреговете на Израел, причинил сериозни екологични вреди, заяви израелският министър на защитата на околната среда Гила Гамлиел, цитирана от Ройтерс и БТА.

"Иран (извършва) тероризъм, като нанася вреди на околната среда, а (когато) Иран нанася вреди на околната среда, това не вреди само на държавата Израел", каза Гамлиел.

По думите й корабът, причинил разлива, е бил либийски пиратски плавателен съд, тръгнал от Иран през Персийския залив без радиовръзка, после минал през Суецкия канал.

Тя заяви, че петролният танкер, наречен "Емералд", плаващ под панамски флаг, влязъл в израелски води в Източното средиземноморие и отново изключил радиовръзката си за почти един ден, като замърсил морето между 1 и 2 февруари.

Оттам корабът продължил към Сирия, превозвайки пиратски товар от Иран, заяви Гамлиел.

Американски доставчик е загинал днес, след като най-малко 10 ракети бяха изстреляни по военна база в Ирак, в която са разположени американски и други коалиционни войски, заяви Пентагонът, цитиран от Асошиейтед прес.

Говорителят на американското министерство на отбраната Джон Кърби каза, че доставчикът е получил сърдечен проблем, докато се е криел от обстрела, и е умрял малко след това. По думите му няма пострадали военни при обстрела срещу база "Айн ал-Асад" в западната провинция Анбар.

Това беше първото подобно нападение, откакто САЩ атакуваха цели на свързани с Иран милиции по иракско-сирийската граница миналата седмица.

Никой не е поел отговорност за ракетния обстрел, извършен два дни преди планираното пристигане на папа Франциск в Ирак.