Вицепремиерката Меглена Кунева и водещият Сашо Диков се скараха в ефир.

Това стана днес в предаването "Дикoff" по Нова телевизия.

Първо Кунева отрече тя да е била Мадам Йес. Този прякор е бил лепнат не на нея, а на колежката й от Полша, главна преговоряща за членството на страната в ЕС. Противници на българската евроинтеграция турили това прозвище и на Кунева.

Правителството ще работи за три неща за реформа в съдебната система - ненамеса на политическите партии в работата на съда, ясен и точен кадрови подбор на независими магистрати и отчетност кой какво е свършил. Тя се аргументира с това, че от 2007 г., когато врязохме в ЕС, досега са се сменили няколко Висши съдебни съвета и главни прокурори, а оценката за страната ни в евродоклада за съдебната власт никога не е била добра.

"България стана остров на неслучващото се в съдебната система", каза Кунева.

"Ако не направим системата каквато трябва, точно този ВСС трябва да бъде убеден да понесе отговорността за това, което се случва или не се случва в съдебната система. Ако всеки път сменяме хората, това е много лесен и мързелив начин", каза лидерката на Движение "България на гражданите".

Кунева и Диков повишиха тона, когато бе засегнат въпросът за назначенията в кабинета и коалиционните решения на ГЕРБ и реформаторите. Гостенката обясни, че само премиерът взема решение кой да бъде назначен за зам.-министър и той си носи отговорността за това. Репликата бе по повод искането на Патриотичния фронт да бъде оттеглен представителя на партията на Корман Исмаилов от постта зам.-министър на отбраната. Що се отнася пък до смяната на шефа на Фонда за гарантиране на влоговете - Радослав Миленков, той имал подкрепата на търговските банки, а вложителите ще започнат да получават парите си от КТБ на 4 декември.

Вицепремиерката досега не била чула Бойко Борисов да има нещо против военния зам.-министър Орхан Исмаилов.

"Заместниците се назначават с подписа на премиера, не виждам някой да бъде изтеглен, защото се казва Орхан", отбеляза тя. 

След това Кунева се ядоса на въпроса защо юристът Божидар Лукарски станал министър на икономиката и даде пример с Португалия, където именно юрист е променил така законодателството, че то е отворило врати за инвестициите.

Кунева съвсем се ядоса, когато стана дума и за бившия германски външен министър Гидо Вестервеле. "Той е гей!", каза Сашо Диков по негов адрес.

"Какво ви става, г-н Диков? Вие трябва да изберете жанра. Дали ще водите сериозен разговор с български политик или ще ме нападате?", каза тя и заплаши да напусне студиото. В края на предаването вицепремиерката обеща да дойде със списък с нещата, които е свършила.