Екатерина Захариева очаква пълна визова реципрочност между ЕС и САЩ, съобщи Министерството на външните работи.

Тя участва в Съвет „Външни работи“ в Брюксел заедно с колегите си от страните членки.

Министрите проведоха двучасов видеоконферентен разговор с новоизбрания американски държавен секретар Антъни Блинкън.

„Важни за нашето партньорство са и контактите между хората и в този смисъл очакваме постигане на пълна визова реципрочност между ЕС и САЩ“, каза Захариева.

Съединените щати все още изискват визи от гражданите на 4 страни от ЕС – България, Румъния, Хърватия и Кипър. Същевременно американските граждани влизат навсякъде в Съюза без визи.

Външните министри единодушно приветстваха решимостта на новата администрация във Вашингтон за завръщане към мултилатерализма и международните партньорства, както и за вече предприетите конкретни действия в тази насока.

„Оценяваме високо тази първа дискусия с Антъни Блинкън скоро след встъпването му в длъжност, което показва значението на трансатлантическото партньорство. Впечатлена съм от изявлението на президента Байдън, че САЩ ще бъдат водещи в света не с примера на силата си, а със силата на своя пример“, каза още Захариева.

Според Жозеп Борел - върховния представител на ЕС за външната политика разговорът с Блинкън е бил много положителен. Това показва, че сега фокусът не е само върху задълбочаването на сътрудничеството, но и върху съвместно световно лидерство в борбата с пандемията, възстановяването, ограничаването на климатичните промени и гарантирането на насърчаването на демократичните ценности.

„Днес демокрацията по света е изправена пред предизвикателства. Има битка на наративите коя система дава повече на хората. И трябва да докажем, че демокрацията се справя по-добре от всякакви други системи“, заяви Борел.

Обсъден е бил и въпросът как ЕС и САЩ заедно сда се справят с нарастващите заплахи от Русия и Китай.

„Важното е, че всяка от страните смята другата за най-добрия партньор“, обобщи дипломат номер 1 на Европа.

Надеждата на ЕС е САЩ пак да се ангажират с конфликтите в непосредствено съседство до Съюза. И Брюксел, и Вашингтон имат познания, за да работят заедно по въпроса за Иранп и ядреното споразумение. Очакванията са съвмествата им работа да даде резултати в тази насока, изтъкна Жозеп Борел.