Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Най-големият производител на самолети в света - американската компания Boeing, препоръча на авиокомпаниите по света да спрат да използват модела 777 с двигатели Pratt & Whitney PW 4000. Причината - последният индицент от вчера в САЩ. 

Припомняме, че „Боинг 777“ на компанията „Юнайтед еърлайнс“, който излетя от Денвър за Хонолулу, трябваше да се върне на летището заради повреда на десния му двигател. Самолетът кацна безопасно, но двигателят се разпадна във въздуха, а останките му прелетяха критично близко до някои жилищни сгради.

Реакциите не закъсняха и „Юнайтед Еърлайнс“, както и още две големи компании в Япония, спряха да използват общо 62 машини от съответния модел. Корейският национален превозвач пък обеща да заземи още 6 такива машини. 

Според „Боинг“ по света има общо 128 такива самолета, които трябва моментално да бъдат спрени от движение, поне засега. 

„Докато разследването продължава, препоръчваме да се преустанови експлоатацията на 69-те летящи 777 модела, както и стоящите на склад други 59 машини, задвижвани от двигатели Pratt & Whitney 4000-112“, се казва в официално комюнике на компанията. 

Очаквано от компанията производител на двигателите вече заявиха, че са изпратили екип на място, който да разбере какъв е проблемът с моторите и който да помага на разследващите. 

Според американската агенция по въздухоплаване вероятният проблем се крие в т.нар. кухи лопатки зад перките, които са уникални за този модел двигатели и се използват само на този модел „Боинг“. 

За щастие, до тежки щети и загубени животи този път не се стигна. Преживяването за пасажерите обаче е било наистина шокиращо, показват техните свидетелства, разказани пред BBC. 

Те описват „голяма експлозия“ в десния двигател и последващо тежко тресене на самолета. Според пътниците именно това е и моментът, в който машината започнала да губи височина и да се спуска надолу. Действията на пилотите и на летищните власти предотвратяват голяма трагедия. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.