Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Службата на ООН за правата на човека поиска от Обединените арабски емирства доказателство, че принцеса Латифа, дъщерята на владетеля на Дубай, е жива, предаде Би Би Си.

В тайно записани видеоклипове, споделени с Би Би Си, принцеса Латифа обвини баща си, че я държи като заложница в Дубай, откъдето тя се е опитала да избяга през 2018 г.

В клиповете принцеса Латифа казва, че се страхува за живота си. Кадрите, публикувани от приятели и излъчени в предаването „Панорама“ на Би Би Си по-рано тази седмица, предизвикаха глобални призиви за разследване от ООН.

„Попитахме за сегашното ѝ положение и поискахме правителството на ОАЕ да отговори“, заяви Лиз Тросел, говорителка на върховния комисар на ООН по правата на човека, в петък. „Ще продължим да наблюдаваме ситуацията.“

Правителството на Дубай и външното министерство на ОАЕ все още не са коментирали.

Бащата на принцеса Латифа - шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, е един от най-богатите държавни глави в света, владетел на Дубай и вицепрезидент на ОАЕ.

Шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум. Снимка АП / БТА

ОАЕ имат близки отношения с редица западни държави, включително САЩ и Великобритания, които смятат емирствата за стратегически съюзници.

Външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб заяви по-рано тази седмица, че ще наблюдава всяко развитие „много внимателно“. „Ние сме загрижени за това“, каза той и добави, че „дълбоко обезпокоителните“ видеоклипове показват „млада жена в дълбока беда“.

По-късно посолството на Обединените арабски емирства в Лондон увери в специално съобщение, че принцеса Латифа, която твърди, че е държана като заложничка от баща си - емира на Дубай, е обгрижвана у дома и "състоянието й се подобрява", предаде Франс прес.

Семейството на принцесата потвърди, че за Нейно Височество се грижат в дома й, с подкрепата на роднините и медицински специалисти. Състоянието й продължава да се подобрява и очакваме, че след време тя ще възобнови обществения си живот, пише там.

Съобщението е в отговор на публикувания от Би Би Си видеоматериал с неизвестна дата, в който принцесата твърди, че е държана като заложничка и се страхува за живота си.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.