Болният от малария мъж, който беше приет във ВМА със съмнения за ебола, е в по-добро състояние, съобщи Нова телевизия. Още в четвъртък стана ясно, че пробите за опасния вирус на пациента са отрицателни и няма причина за паника. Мъжът е пребивавал в Сиера Леоне през последния месец и там се е заразил с малария. 

Мъжът все още се лекува в инфекциозна болница към Военномедицинска академия. Състоянието му се влоши за кратко малко след като стана ясно, че не е болен от ебола, а от малария, но в момента е стабилен. Пациентът има хронични заболявания - диабет, проблеми със сърцето и бъбреците. 

"Опасност за живота му няма. Чувства се значително по-добре", каза Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни болести към ВМА.

Според лекаря след лечението мъжът ще се върне към нормалния си начин на живот.

Днес в Центъра за спешна медицинска помощ в Благоевград бяха доставени комплектите защитно облекло срещу ебола. Те включват защитен комбинезон, ръкавици и маска, но липсват очила, които ще бъдат доставени по-късно.

Защитните облекла са предвидтени за 10-те филиала на ЦСМП в Благоевградска област. Специалните екипи ще бъдат доставени до утре в Симитли, Кресна, Сандански,Петрич, Якоруда, Разлог, Банско, Гоце Делчев и Сатовча.